שלום רב. הותקפתי בידי אדם (נגח בפני) ולמרות שהיה מצולם המשטרה בחרה לסיים את העניין באזהרה וסגרה את התיק (ראיות אינן מצדיקות...) כעת הגשתי ערר על ההחלטה. באם לא יקבלו את הערעור יישאר לי רק להגיש נגדו קובלנה פלילית פרטית. נשאלת השאלה כיצד לתבוע גם פיצוי כספי (עוגמת נפש ונזקים)? האם בתוך הקובלנה הפלילית יש הליך שבו אני מציג את גובה הפיצוי הנדרש או שזה בהליך של תביעה אזרחית נפרדת?
אבי שלום,
קח בחשבון שתשובה בערר ניתנת כעבור 12-9 חודשים ושניתן להגיש קובלנה גם בשלב זה (אם כי יש, כמובן, לדבר עלויות כספיות).
לגבי שאלתך, הרי שבמידה שביהמ״ש מרשיע את הנאשם, הפיצוי שהוא פוסק בד״כ הוא נמוך, במידה משמעותית, מהפיצוי שנפסק בתביעה אזרחית בגין אותה עילת תביעה (תקיפה).
עם זאת, אם נצא ״מחוץ לקופסא״ הרי שקיימים מספר מצבים בהם קיימת אפשרות שתוכל לקבל פיצוי משמעותי:
1. מצב בו יוגש כנגד.החשוד כתב אישום ובמסגרתו, לצורך הקלה בעונשו, התביעה תציע לו לשלם לך פיצוי משמעותי (דבר שאינו מונע ממך, לאחר מכן, להגיש נגדו תביעה אזרחית נגררת ולתבוע פיצוי נוסף, במידה שהפיצוי ששולם לך אינו עונה על הנזק הפיסי והנפשי שנגרם לך).
2. שליחת מכתב התראה לחשוד, כבר בשלב זה, המתריע בפניו על הגשת תביעת פיצויים משמעותית נגדו וצירוף ייפוי כוח להגשת תביעה אזרחית וייפוי כוח (נפרד) להגשת קובלנה פרטית, תוך ציון במכתב שהמעשה שביצע כלפיך מהווה גם עבירה פלילית של תקיפה לפי סעיף 379 לחוק העונשין שדינו עד שנתיים מאסר, ולדרוש פיצויים בסכום ספציפי.
3. הגשת קובלנה פלילית, כאשר בד״כ ביהמ״ש שולח, בדיון ראשון את הצדדים להליך של הידברות. במקרים רבים הקובל מסכים למשוך את הקובלנה בתמורה לפיצוי משמעותי שהנאשם משלם לו. עם זאת, בהליך זה יש לקחת בחשבון את העלויות המשפטיות שיש לשלם לסנגור המייצג (אם כי, גם אותן ניתן לקבוע לפי מספר הישיבות, בפועל).
לסיכום, במידה שיש לך סבלנות, הייתי ממתין לקבלת תשובה בנוגע לערר, ובמידה שיוגש כתב אישום, הייתי שולח לשלוחת התביעות מכתב המפרט את הנזקים הפיסיים שנגרמו לך ואת עוגמת הנפש ומבקש מהם שידאגו לך לקבלת פיצוי משמעותי. כמו כן, לקראת ישיבת הטיעונים לעונש בביהמ״ש, זכותך להגיש לביהמ״ש ״הצהרת נפגע עבירה״ (לתביעות יש טופס מתאים) בה תוכל לפרט את הנזקים האמורים וחלק מהשופטים אף מאפשרים לקורבן העבירה לטעון בע״פ בדיון עצמו, כעד מטעם התביעה בישיבת הטיעונים לעונש.
לאחר ההרשעה-מומלץ מאוד להגיש נגד הנאשם ״תביעה אזרחית נגררת״, לאותו ביהמ״ש שהרשיע את הנאשם, כאשר היתרון הוא שאין צורך להוכיח את ביצוע התקיפה (שכן, ביהמ״ש כבר קבע, מעבר לספק סביר, שהתקיפה בוצעה) אלא נותר רק להוכיח את גובה הנזק.
ע״מ למקסם את סכום הפיצוי-מומלץ מאוד להגיש תביעה זו באמצעות עו״ד אזרחי.
במידה שהערר שלך יידחה, חס וחלילה, הרי שתוכל לשקול אם להגיש קובלנה פרטית (תוכל לשוחח איתי על עלויות מדורגות, אם תרצה) או להגיש תביעה אזרחית רגילה (אם סכום התביעה הוא עד 34,000₪-הרי שניתן להגיש תביעה מהירה לביהמ״ש לתביעות קטנות, ללא ייצוג של עו״ד וללא עלויות משפטיות), למעט התייעצות קצרה עם עו״ד לצורך ניסוח כתב התביעה.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
חדוה שלום, אסור, בתכלית האיסור, להציב מצלמת אבטחה בחדר הלבשה (גם של בגירים), גם אם המטרה היא למנוע גניבות. מדובר בעבירה פלילית (ועוולה אזרחית) של פגיעה בפרטיות. קיימת הנחיה מפורטת של הרשות להגנת הפר...
המשך תשובה