שלום רב יש לי מספר שאלות בקשר לתיק פלילי שמתנהל בבית המשפט ( אני נפגע עברה בתיק זה) ברשותכם אני מקצר את הסיפור . תקיפה בשנת 2010 תיק פלילי מתנהל משנת 2010 ב 2013 התוקף נחקר בפעם הראשונה.( היו ידועים למשטרה כל הפרטים שלו מהתחלה ) לאחר מספר פעמים שסגרו את התיק ופתחו מחדש ב 2015 ניתנה הורעה של הפרקליטות להגיש כתב אישום וכך היה. מסיבות לא ברורות לי הנאשם לא התייצב מספר רב של פעמיים בתקופה של 3 שניים לבית המשפט וכל פעם המשפט נדחה מספר חודשים. מתחילת הסיפור היה לי עו"ד "שטיפל" בנושא , חוץ מלשלוח מכתבים למשטרה לזרז את הטיפול לא נעשה דבר ( עו"ד הסביר לי שאין מה להשקיע בטביעה אזרחית כל עוד הנאשם לא הורשע בבית המשפט, כדי לטבוע אותו בטביעה נגררת ) היו לי מספר עו"ד שעשו את אותו הדבר. מאז יש את תקופת ההתיישנות ואין לי אפשרות לטבוע פיצוים בגין הנזק הכבד שנגרם לי וזאת למרות שהתיק הפלילי עדיין מתנהל. השאלות . האם אין כל דרך לטבוע פיצויים בטביעה אזרחית ? (אף עו"ד לא רצה להגיש תביעה אזרחית לפני הרשעה .) האם אני צריך שיהיה לי עו"ד כדי לרשום את תצהיר נפגע עברה ושיהיה נוכח במשפט או שאני יכול לעשות את זה לבד? האם הטביע של הפרקליטות מספיקה כדי להגן עלי במשפט במידה ויחקרו אותי ? עם יש לכם המלצות אני אשמח לשמוע . תודה על תשובתכם .
רומן שלום,
במידה שהיית מגיש תביעה אזרחית ״רגילה״ כנגד התוקף-היית צריך להוכיח בביהמ״ש (ברמה של 51%) כי הוא תקף אותך ולא רק את הנזק שנגרם לך. הדבר דורש ניהול משפט ועלויות כספיות של אלפי שקלים רבים. ייתכן כי לא יכלת לשאת בעלויות והיית מוכן לשלם רק אחוזים מסכום הפיצויים שייפסקו, בעוד שעורכי הדין שהתייעצת עמם דרשו גם שכ״ט בסיסי עבור ניהול התיק (שכן אין לדעת אם התביעה תתקבל או תידחה).
יתרונה העיקרי של תביעה אזרחית נגררת הנו שהיא מוגשת לביהמ״ש לאחר הרשעה בפלילים, כך שכבר אין צורך להוכיח את אחריותו של הנתבע במעשים המייחסים לו (שכן הורשע מעבר לספק סביר) אלא רק דנים בגובה הנזק שנגרם לתובע. יתרונה הנוסף הנו עלותה הראשונית הנמוכה, יחסית, לתובע, שכן נוכח תוצאותיה הברורות לטובת התובע (וניתן להעריך, בגדול, את גובה הפיצוי שייפסק)-ניתן לסגור שכ״ט על בסיס אחוזים בלבד או אחוזים עם בסיס נמוך, יחסית.
החסרון של תביעה אזרחית נגררת הוא בעובדה שהיא מוגשת רק כ-5-3 לאחר האירוע (ובמקרה שלך אף למעלה מכך), כך שהפיצוי מגיע באיחור רב. מצד שני, לעתים, הדבר מסייע בהתגבשות הנזק ובקבלת חוו״ד רפואיות המסייעות בקבלת פיצוי גבוה יותר (כגון: נכות תפקודית קבועה או נכות נפשית, בעקבות טראומה, שניתן לבסס אותה רק בחלוף שנה-שנתיים ולא חודשים ספורים מהאירוע).
לשאלתך, חוק סדר הדין הפלילי מתיר הגשת תביעה אזרחית נגררת בתוך 30 יום מחלוף המועד להגשת ערעור על גזר דינו של ביהמ״ש (בהנחה שלא יוגש ערעור. במידה שיוגש ערעור-הרי שהחלון של 30 הימים להגשת התביעה יתחיל ממועד פסק דינו של ביהמ״ש לערעורים). אינני בטוח שהמועד הרגיל של התיישנות לעניין תביעות אזרחיות (7 שנים) כפוף למועד זה של תביעה אזרחית נגררת אך רצוי שתבדוק זאת, נקודתית, עם עו״ד אזרחי. זו שאלה מעניינת וחשובה.
בנוגע לשאלתך לעניין הכנת הצהרת נפגע עבירה-הרי שתוכל להכין הצהרה זאת בעצמך. כתוב בה, בקצרה (ניתן לצרף דף מודפס ולהפנות בהצהרה אליו), על הפגיעה שחווית, על הנזק שנגרם לך (פיסי, נפשי, כספי, אם נגרם מסוגים אלה) וצרף אסמכתאות בכתב לכל אחד מהנזקים הללו. נסה לכלול עובדות המפורטות בכתב האישום ולא לסטות מהן (ע״מ שההגנה לא תבקש לפסול את ההצהרה שלך או למחוק חלקים ממנה).
בנוגע לחקירה נגדית שלך, במידה שהנאשם יכפור במיוחס לו, הרי שהתובע המשטרתי ידאג להכינך לחקירה זו.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שבתאי שלום, על פניו, מדובר בביצוע עבירות של זיוף מסמך ושימוש במסמך מזוייף בכוונה לקבל דבר (הגשתו לחברת האשראי/לבנק). עם זאת, מהכרותי עם משטרת ישראל-הסיכויים שהיא תטפל בתלונה הזאת הם אפסיים. החוקר יג...
המשך תשובה