בשבוע הבא עומד להתחיל משפט נגד חבר לשעבר שמואשם בשתי תקיפות אלימות כולל בעיטות ואגרופים, שבגללם הייתי מאושפזת בבי"ח. ידוע לי שהוא רוצה לטעון לעונש ללא הרשעה. הוא בן 31 ועוסק בשמאות. רציתי להתייעץ האם לדעתך יסתפקו רק בעונש קל? ואם יש משהו שאני יכולה להשפיע על המשפט?
הדס שלום,
אני לא מעלה על דעתי שהתיק יסתיים ללא הרשעה.
גם עצם סיום התיק בהרשעה או ללא הרשעה הוא לא דבר שאמור לפגוע בעבודתו של בן זוגך, לשעבר, כשמאי (אלא אם כן, לשכת השמאים תחליט להעמיד אותו לדין משמעתי והדבר אינו וודאי, מכיון שאין מדובר במעשה שעשה בקשר לעבודתו כשמאי).
בנוגע לשאלת העונש, הדבר תלוי בחומרת המעשה (תיאור העובדות, חומרת החבלות ומשך האשפוז ובהנחה שכל אלה יופיעו בכתב האישום, בו הנאשם יודה, בסופו של יום) ובהמלצת קצינת המבחן בנוגע לעונש (שאלת שיקום הנאשם). אם תסקיר שירות המבחן לא יהיה חיובי-ביהמ"ש צפוי להטיל עליו עונש של מאסר בפועל לתקופה של 12-10 חודשי מאסר. במידה שהתסקיר יהיה חיובי ויצביע על שיקומו (השתתפות בטיפול לשליטה בכעסים ואלימות, לקיחת אחריות, הבעת חרטה והפנמת חומרת המעשים) - להערכתי, ביהמ"ש יפסוק עונש של 6 חודשי עבודות שירות, מע"ת ופיצויים עבורך בסך של כ-7,500-5,000 ש"ח (מבלי לפגוע בזכותך להגיש, לאחר מכן, תביעה אזרחית לשם קבלת פיצויים ריאליים, בשל הפגיעה הקשה שחווית, וכן כאב וסבל). במידה שביהמ"ש יפסוק עונש הנמוך מכך, קיים סיכוי לא מבוטל שהפרקליטות תגיש ערעור לביהמ"ש המחוזי.
כקורבן עבירה, זכותך להגיש את עמדתך בנוגע לפגיעה שעברת ולנזק שנגרם לך (פיסי, ממוני ונפשי) לביהמ"ש, טרם גזה"ד, וזאת בעת הטיעונים לעונש. הדבר נעשה ע"י מילוי "טופס הצהרת קורבן עבירה" (ניתן למצוא אותו בגוגל) ומסירתו לתביעה ע"מ שתגיש אותו לביהמ"ש, בעת הטיעונים לעונש מטעמה. כמו כן, זכותך להיות נוכחת בכל ישיבה של ביהמ"ש, ובפרט בעת ישיבת הטיעונים לעונש ומתן גזה"ד, ואף חשוב, פסיכולוגית, שביהמ"ש יראה אותך וייקח אותך בחשבון.
אני מציע לך לעקוב מקרוב אחר פעולות שלוחת התביעות ע"מ לוודא שהם לא יסכימו לתיקון כתב האישום באופן שכל החומרה תצא ממנו ויישאר ממנו שלד רזה של המציאות. לפעמים, מתוך רצון לזרז תיקים ולהגיע להסדרי טיעון, התביעה מסכימה לתיקון כתבי אישום באופו המקל מאוד עם הנאשמים. לדעתי, עליך לפנות לתביעה בפניה בכתב, כבר בשלב זה, להדגיש בפניהם את הפגיעה הקשה שעברת ואת הנזק שנגרם לך, להדגיש את פרק הזמן שבו היית מאושפזת, ולבקש מהם שלא לתקן את כתב האישום ללא הסכמתך. ולהוסיף, כי, זאת, בפרט כאשר רצונך הוא לתבוע את הנאשם, לאחר הרשעתו, בתביעה אזרחית נגררת, וכי לכל תיקון מקל שהתביעה תעשה בכתב האישום, עלולה להיות משמעות כספית עבורך בסך של עשרות אלפי שקלים ובמידה שהם יעשו זאת, ללא כל הצדקה ראייתית, את תיאלצי לתבוע גם את משטרת ישראל על ההפרש (בגין רשלנות).
אני מאמין שהאסרטיביות הזאת והטון הזה יקשו עליהם מאוד לתקן לו את כתב האישום.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אור שלום, מדובר בפרק זמן ממושך אך כזה שאינו חורג ממתחם הסבירות. השיהוי אינו מצדיק הגשת בקשה לביטול כתב האישום בשל ״הגנה מן הצדק״ (התנהגות שערורייתית של הרשות״ ואני לא מכיר טענה מקדמית אחרת רלבנטית. ...
המשך תשובה