שלום , אני עובד בחנות בגדים ולאחרונה תפסתי לקוחה שיצאה עם בגדים בלי לשלם , ניגשתי ללקוחה והסברתי לה כי עליה לשלם והיא סרבה בטענה כי היא ניגשת למכונית להביא כסף הוסבר לה כי אני יכול לשמור על הבגדים עד שהיא תבוא , והיא סרבה ולאחר מכן עקב אחרי הסברתי לה שמשהיא עושה לא מקובל והיא דחפה אותי משכה לי בשיער ושרטה אותי כאשר אמרתי לה שאני פונה למשטרה . אני רוצה לתבוע אותה כי יצאתי חבול וניזוק למי ניתן לפנות ? מה הפיצוי במקרה כזה ? מה החוק אומר ? אשמח לפרטים תודה
אבי שלום,
אני מעריך את הנחישות שלך.
אני מניח שהיו לצידך עדים לאירוע ומקווה שלפחות אחד מהם העיד, בנוסף אליך, בתחנת המשטרה, על האירוע שהיה.
חוק המעצרים מאפשר לכל אדם פרטי (בלי קשר לתפקידו המקצועי) לעכב אדם אחר, במצב בו היה עד לעבירת גניבה/הסגת גבול/אלימות/נזק לרכוש/פשע.
לכן, במידה שראית כי הלקוחה גנבה את הסחורה-היית זכאי לעכב אותה לצאת מהחנות (כולל בכוח פיזי סביר, כל עוד לא תגרום לה לחבלה כלשהי) ובוודאי שהיית זכאי למנוע ממנה הוצאת הסחורה מהחנות (כזכותך, כנציג הבעלים, להגנה עצמית על הרכוש), כולל שימוש בכוח פיזי כלפיה(באופן פרופורציונאלי לאמצעים ולכוח שהיא הפעילה כלפיך, אף אם היו נגרמות לה חבלות).
במקרה שתיארת, נראה כי הפעלת, כדין, את זכות ההגנה העצמית שהיית זכאי להפעיל ע"מ להגן על רכוש בעליה של החנות (בהתאם לסעיף 34 י לחוק העונשין) ואף את זכותך לעיכוב אדם שביצע עבירה של גניבה (שכן, נראה כי עברה את קו הקופות והודתה כי לא שילמה ומבקשת להביא כסף ממכוניתה ע"מ לשלם עבור המוצרים).
בנוגע להגשת תביעה אזרחית:
קיימות, לדעתי, 4 אפשרויות:
1. במידה שהמשטרה בחרה להעמיד אותה לדין בגין גניבה ותקיפה חבלנית שלך-עדיף שתמתין עד להרשעה שלה ואז תוכל להגיש תביעה אזרחית נגררת (בתוך "חלון" של 30 יום לאחר חלוף 45 ימי הערעור שלה, בהנחה שהיא לא תערער). התביעה מוגשת לאותו ביהמ"ש שהרשיע ואין צורך להוכיח בה את עצם האירוע אלא רק את גובה הנזק.
2. להגיש תביעת פיצויים כבר עתה. הליך יקר יותר (מכיוון שהוודאות פחותה) וארוך יותר (כשנתיים-שלוש) ויש להוכיח בו גם את קרות האירוע עצמו. מומלץ רק במקרה, בו המשטרה לא הגישה נגד החשודה כתב אישום.
3. במידה שהמשטרה לא הגישה נגד החשודה כתב אישום כלל-ניתן לשקול הגשת קובלנה פלילית פרטית נגדה בגין תקיפה חבלנית (ניתן יהיה לקבל מהמשטרה את חומר הראיות בתיק), דבר שעשוי להוביל אותה להציע לך פיצויים בסכום משמעותי ע"מ שתמשוך את הקובלנה (רק במידה שהיא תחשוש שהרשעה תגרום לה נזק כלשהו). החסרונות: עלות ניהול תיק גבוהה יחסית. פירות טקטיים עשויים להיקצר רק לאחר כשנה.
4. שליחת מכתב התראה. עלות נמוכה (כמה מאות שקלים). סיכויי הצלחה: קשים לחיזוי (תלוי ברמת התוכן והאיומים כדין הכלולים בו).
במידה שתרצה את עזרתי-אשמח לסייע.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
ארז שלום, ראשית, צר לי לקרוא על התקיפה שעברת. ככל הנראה, נערך ע״י החוקר המטפל בתיק דוח צפיה המסביר את אשר ראו עיניו בוידאו, שצולם במצלמות האבטחה. קיים סיכוי נמוך יותר כי מדובר במצלמות, אשר גם הקליטו...
המשך תשובה