בתי נדרשה לשלם 300 ש"ח עבור מבחן פסיכוטכני על מנת להתקבל לעבודה. בסופו של דבר החליטה לא לעבוד באותו מקום. החברה לא מוכנה להחזיר את הכסף או לחלופין לתת לה את התוצאות של האבחון. בנוסף מאימים עליה לקחת ממנה עוד 600 ש"ח מכרטיס אשראי על זה שלא יצאה לקורס הכנה לתפקיד. האם היה מותר להם לבקש ממנה כסף בכלל? לדבריה לא חתמה על שום מסמך ולא נאמר לה שבמידה ולא תצא היא תידרש לשלם על כך.
בנסיבות המתוארות, יש לבחון את המקרה לגופו לרבות לאור ההסדרים וההסכמים החלים על פי הנתונים הספציפיים של המקרה על מנת לענות על השאלה.
ככלל, בהנחה שקיים הסכם לפיו המעסיק רשאי לקזז את עלויות ההכשרה במקרה שהעובד מפסיק עבודתו לפני תקופה מינימלית שהוסכמה, המעסיק לכאורה זכאי לקזז סכום זה, אולם, עליו להראות שהוא הוציא את ההוצאות שהוא דורש לקזזן בפועל ושהתקופה עליה נדרש העובד להתחייב הגיונית בנסיבות.
יש לעשות הבחנה בין הכשרה חיצונית אליה נשלח העובד לבין הכשרה פנימית שעובר העובד במקום עבודתו, שככלל, לא תזכה את המעסיק בהחזר עלות השקעתו, שהרי כל מעסיק מחויב לקחת בחשבון שעליו להשקיע משאבים כספיים וניהוליים בלימוד העובד החדש את מלאכתו ולא סביר שהכשרה פנימית תזכה את המעסיק בהחזר עלויות ההשקעה והניהול.
אין תוקף לפיצוי המוסכם שעה שהפסקת עבודתו של עובד היא ביוזמת המעסיק, שכן במקרה כזה הפסקת העבודה היא לא בשליטתו של העובד. לפיכך, להוראה לפיה אם תופסק העסקתו מסיבה כלשהי יידרש להחזר הפיצוי המוסכם - אין תוקף משפטי.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
ורד שדות משרד עו"ד
053-7428201
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
בדרך כלל ביה"ד מאפשר קיזוז יחסי של ה"חוב". אני לא בטוחה בכלל שזה היה חוקי להחתים אותך על התחייבות שכזו, אבל מאחר שקייבת התחייבות קצובה בהסכם המעסיק עלול לפעול כך, את תיאלצי להגיש תביעה כדי לקבל - אולי...
המשך תשובה