מה ההמלצות לפני קניית דירה או שטח קרקע ביהודה ושומרון?
ראשית יש לבדוק האם מדובר בקרקע או דירה שנמצאת על אדמות המדינה או שמא מדובר בקרקע פרטית.
ככל ומודבר בקרקע של המדינה- יש לבדוק את הזכויות במרשם הרלוונטי- חטיבה להתיישבות או מנהל יו"ש, ולוודא האם קיימת חברה משכנת- לגבי שעבודים ומשכנתאות. רצוי לבדוק גם את הקו הכחול.
אם מדובר בקרקע פרטית- יש לבדוק היכן היא רשומה, מי הבעלים הרשום, האם הקרקע עברה רישום ראשון או שמא טרם עברה, האם העסקה דווחה בעבר לרשות המיסים וכו'.
בתקופה העות'מאנית לא היה מחשוב או רישום מרכזי של נכסי נדל"ן, אלא הקונה והמוכר החליפו ביניהם מסמך שנקרא קושאן (מתורכית: שטר מכירה או תעודת רישום של קרקע או בניין; ש"ש) המעיד על בעלות קרקע. מסמך כזה, אין צורך לומר שניתן לזייף אותו או להכין רבים כמוהו – וכך עלול להיווצר מצב שבו כמה אנשים מחזיקים בידם קושאן.
בקושאן נכתבו גבולות הקרקע שנמכרה. הגבולות הללו לא היו בהירים דיים אז, ובוודאי שהם אינם בהירים דיים גם היום.
כמו כן, החוקים בתקופה העות'מאנית קשרו עיבוד חקלאי של הקרקע עם בעלות על הקרקע, גם כאשר בעלות כזו לא היתה רשומה, והבעלים לא החזיק קושאן. מי שהחזיק קרקע מכוח עיבוד חקלאי היה מאבד את הבעלות אם הספיק את העיבוד לפרק זמן מסוים. לאחר שחרור השטחים על ידי מדינת ישראל נוצר אתגר של ממש בקשר לבירור הבעלות על הקרקעות הפרטיות שאינם רשומות.
מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד הבקיא בדין ובפרוצדורות החלים ביהודה ושומרון
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עורך דין אבינועם גואלמן
053-7931311
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, שאלתל שאלה חשובה והאמת היא שהתשובה עליה מתאימה יותר לכתיבת מאמר (נתת לי רעיון חשוב), ובכל זאת אענה לך בקצרה ואם תרצי יותר מידע, אני כמובן ממליץ לך להתקשר עם עורך דין שזה תחום התמחותו, כדי לקד...
המשך תשובה