שלום רב, רציתי לשאול בבקשה האם ניתן לפרק שותפות עם עורך דין שעובד באופן קבוע עם החברה? או שצריך לשכור במיוחד את שרותיו של עורך דין חיצוני? תודה
עזרא שלום, ותודה על פנייתך. ראשית, אני יוצא מתוך הנחה שהתאגיד שעליו מדובר הוא אכן שותפות ולא חברה בע"מ, אשר הדין החל עליה הוא שונה. לא לגמרי ירדתי לסוף דעתך בשאלה אם עורך הדין אמור להתמנות לבעל תפקיד בפירוק. אם כן, בפירוק שותפות בעל תפקיד שכזה אינו "מפרק" כמו בחברה, אלא כונס נכסים או מנהל עסקים לתקופת הפירוק, ועליו להתמנות על-פי צו בית המשפט בהתאם לפקודת השותפויות. מכל מקום, אם אחד מן הצדדים סבור כי קיים חשש שעורך הדין לא יהיה אובייקטיבי במילוי תפקידו, וייטה לטובת אחד השותפים בלבד, זכותו להתנגד למינוי כזה ולהעלות את טענותיו בעניין זה בבית המשפט. אם הכוונה היא רק לכך שעורך הדין ילווה את הליך הפירוק שיתבצע על-ידי השותפים עצמם, ללא היזקקות לבית המשפט, אין כל מניעה לכך (ושוב, מוטב שהשותפים ירכשו אמון מלא בעורך הדין, כדי למנוע חיכוכים ואי נעימויות בהמשך).
ולבסוף (ואולי מלכתחילה) יש לבדוק אם קיים הסכם שותפות בין השותפים, ולהיווכח אם נקבע בו מנגנון למקרה של פירוק השותפות. במצב כזה יש לפעול בהתאם להנחיות ההסכם, אשר יתכן שנכללו בו הוראות הנוגעות גם לדרכי פירוקה של השותפות.
באופן כללי וגס ניתן למנות את הפעולות הכלולות בהליך של פירוק שותפות כך:
(1) סילוק חובות – ראשית, יש לסלק את החובות הרובצים על השותפות. מתוך קופת השותפות משלמים את כלל החובות הדרושים לנושים השונים. ויש לזכור כי בשותפות רגילה השותפים עצמם אחראים באופן אישי לחובותיה, כך שאם אין בקופת השותפות די, יש לשקול שכל שותף "יביא כסף מהבית".
(2) החזרת הלוואות – לאחר סילוקם של החובות, יש לסכם את החזרת ההלוואות או המקדמות אשר כל שותף נתן לשם הקמת השותפות, אם קיימת יתרה כזו. אם השותפים עצמם נטלו הלוואות מן השותפות (לעיתים משיכות בעלים מוצגות בספרי הנהלת החשבונות כהלוואה של השותף מן השותפות). במצב כזה על כל שותף להחזיר לשותפות את הסכומים שנטל ממנה, על מנת שיהווה מקור להחזר חובות של השותפות. אם אין צורך בכך - כיוון שאין לשותפות חובות כה גדולים, יש לערך התחשבנות מי מן השותפים נטל יותר מן השותפות ולאזן את הסכומים בין הצדדים (כלומר השותף שלווה יותר מן השותפות יחזיר לשותף השני חלק יחסי, באופן שה"שורה התחתונה" תהיה שכל אחד מן הצדדים נטל מן השותפות סכומים זהים).
הוצאות פירוק – פירוק שותפות כרוך בהוצאות כספיות נוספות. מדובר בסיוע משפטי, פנייה לרשויות, התמודדות עם נושים וכדומה. חשוב לשמור כספים לשם תשלומים אלה. במקרה שייצגת, אם עורך הדין של השותפות ליווה את התהליך - שכרו צריך להילקח בחשבון ולהיות משולם.
חלוקת היתרה – לאחר סילוק החובות, החזרת ההלוואות והוצאות הפירוק, יכולים השותפים להתחלק ביתרת הכספים אשר נשארה בשותפות, לפי חלקם של השותפים, אם אכן נשארה יתרה כזו.
הצלחה רבה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר