שכנתי הגישה בקשה ליישוב סכסוך לבית המשפט (הדיינות מחוץ לכותלי בית המשפט). מספר ימים אחרי זה בעל הגיש תביעה לשלום בית ו/או גירושין (פלוס כרוכות) לרבני. הבעל בגד באישתו והודה בפני אין הוכחות ראיתיות האם התיק אמור להתנהל המשפחה? האם צריך לשלוח הודעה לרבני? האם אכן אין לרבני סמכות לדון?
ארנה שלום
שאלך נוגעת למושג המשפטי בתחום הגירושין הידוע כ"מרוץ הסמכויות". עקרון היסוד הוא שצד שהגיש תביעותיו קודם לכן לערכאה מסויימת - מקנה לאותה ערכאה ( בית משפט למשפחה, או בית דין רבני) , את סמכות הדיון בנושאים שהובאו לפתחו.
מכיוון שבקשה ליישוב סכסוך אינה תביעה רגילה, קיימת מחלוקת משפטית האם הגשת הבקשה ליישוב סכסוך מקנה סמכות דיון לבית משפט. התשובה תשתנה גם לפי האופן שהוגשה הבקשה ליישוב סכסוך ובדברים / העניינים שפורטו בבקשה עצמה ( מעבר לטופס הפורמלי).
לשם מיקסום הסיכוי שהליך כזה יקנה סמכות לבית משפט- מומלץ להגיש את הבקשה באמצעות עו"ד בקיא בתחום. את היתרונות והחסרונות של הגשת בקשה כאמור ( מלבד עניין הסמכות)) - לא ניתן לפרט במסגרת זו, ויש לשקול כל מקרה לגופו מתוך תכנון אסטרטגי מתאים של יעדי ומטרות הלקוח.
לגבי בית דין רבני- הגשת תביעה לשלום בית ולחילופין לגרושין אינה ולא יכולה להקנות סמכות, שכן תביעה כאמור נחשבת תביעה לא כנה ( לעניין הגרושין)- ולכן - משאין תביעת גירושין אמיתית ( כנה) - אין גם תוקף משפטי לכריכה של נושאים שונים ( משמורת- הסדרי ראיה, רכוש, מזונות אשה) . המצב התיאוריטי , לא תמיד תואם את הפסיקות בפועל של בית דין רבניו/או של בית משפט בעניין מרוץ הסמכויות
- ולכן למרות שאין לבית דין רבני סמכות, נדרש ייצוג משפטי טוב ומוקפד על מנת שהתוצאה המשפטית התיאורטית, תבוא לידי ביטוי בתוצאות ההחלטות בשטח.
מומלץ ששכנתך תזדרז לפנות לקבל הייעוץ המשפטי הנדרש, על מנת שלא יתקבלו החלטות שאינן תואמות את רצונותיה וזכויותיה- מאוחר יותר העניין יכול להסתבך וידרשו הליכים רבים ונוספים של ערעורים על החלטות בעניין הסמכות, ולכן מומלץ לטפל בבעיה בטרם היא גדלה.
אשמח לענות לשאלות נוספות , אם תתעוררנה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר