סגרתי את תיק הגירושין כי ברצוני לעשות שלום בית אך הבעל סרב.הציעו לו אם ברצונו להתרגש לפתוח תיק גירושין ואני אגיש תביעה לשלום בית הוא צריך שוב לשלם כסף כדי לפתוח את התיק? איך זה הולך? האם הוא יכול לחייב אותי בגירושין? בית הדין? ואותו בשלום בית? מה בנוגע למזונות? הוא ימשיך לשלם כרגיל?
מיכל שלום
שאלתך אינה ברורה די הצורך. במיוחד לא ברור האם ההצעה לפתיחת התיקים באה מצידם של הדיינים בבית הדין הרבני עצמו. כנראה ואם כך הוא - אזי שהמצב תואם את העובדות שתיארת. אם את חוזרת בך מתביעת הגרושין ורוצה שלום בית- ועתה דווקא הבעל מתעקש להתגרש - אזי כל צד צריך לנקוט במהלך שמתאים למטרותיו ורצונותיו.
לעצם שאלותייך:
א.פתיחת תיק הגרושין יהיה כרוך בתשלום ( אלא אם יבקש פטור/ הנחה באגרה, ובהתאם להחלטת המזכיר הראשי)) על ידי בעלך- אבל לא ברור לי למה זה מה שמטריד אותך במצב הדברים בינכם. כקגע את צריכה לשקול בזהירות רבה את צעדייך איך להביא את בעלך להסכים ולנסות לשקם את הקשר.
ב. כרגע וזה החשוב- על מנת לשמור על רצונך לנסיון קשר הנישואין- הייתי מציע לך להתייעץ אם עו"ד שעוסק בקיא בתחום, שכן כלל לא בטוח כי הגשתה סתם ככה של תביעת שלום בית תניב התוצאות המקוות מבחינתך.
ולבינתיים הגשת תביעת גרושין מצד בעלך עלולה לגרום לכך שכל הנושאים (רכוש , משמורת ילדים - אם ישנם, ומזונתייך את) - יוכרעו וידונו ע"י בית דין רבני- ולא בטוח שזה מתאים למצבך.
נראה לי כי עלייך לשקול הגשת בקשה ליישוב סכסוך בבית משפט למשפחה , שבמקרים מסויימים יכולה לחסום את הבעל מלהעביר את הדיון בכל העניינים לבית דין רבני.ולחילופין, בהתאם להלך הרוח של בעלך ביחס לרצינות כוונתו להתגרש, , לשקול הגשת תביעות מתאימות לשמירה על זכויתייך מקשר הנישואין.
ג. את שואלת מה אם המזונות- אבל לא ברור האם הגשת תביעה לגביהם- ולאיזו ארכעה( בית משפט או בית דין רבני)
בעקרון, ככל שקיימת פסיקה / החלטה בנושא המזונות ( ילדים ו/או אשה) - עצם הליכי הגירושין / שלום בית עצמם אינם משפיעים על החיוב במזונות ( בחריג של נושא מזונות אשה, שמושפע מטענות הגרושין- במועד החיוב בגרושין פג תוקף החיוב במזונות אשה). כמובן שהנסיון מלמד כי חיוב משפטי במזונות עדיין לא מבטיח תשלומם בפועל, ואז הדרך לגבייתם הינה בלשכת הוצאה לפועל או דרך הבטוח הלאומי( למשל אם אינך עובדת ), וההחלטה בקשר לכך תעשה בהתאם לקריטריונים השונים
ד. לא ניתן להשיב לשאלה האם יחייבו מי מכם בגרושין או בשלום בית- העניין תלוי בנסיבות הספציפיות של הקשר שבינכם ( האם יש עילות לבעל להתגרש, ואם בית דין רואה שאין מקום לחייב בגרושין, המשמעות היא אחת משניים: או שהוא ממליץ באופן מפורש על שלום בית ומסה להפנותכם לטיפול / ייעוץ זוגי , או שפשוט מעצם כך שאין מקום לחיוב בגרושין, הגרושין תלויים בהסכמת שני הצדדים, ואז ניתן להגיע להסכם .
מילים אחרות: בכל מקרה, בית הדין הרבני לא באמת יכול לחייב בשלום בית - שכן אין גורם בעולם שיכול להכנס לכם לראש ו"ורידים" ולגרום לכך שהשלום ישכון במעונכם. העניין תלוי בתהליכים ייעוץ וטיפול,ו/או גישור - שיכולים להוביל את מי מבני הזוג למסקנה שהוא מנסה לשקם את הנישואין ולנסות לקיים שלום בית.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר