שלום רב, רציתי לשאול, , האם יש הבדל מהותי בין הסכם שותפות והסכם מייסדים, בעת הקמת חברת סטארט אפ, ואיזה מהם מומלץ יותר? תודה רבה.
שלום טלמור,
הסכם מייסדים נערך לרוב לקראת ובקשר להקמת חברה וקובע מה תהיה מערכת היחסים בין המייסדים. במובן זה, הוא יהווה הסכם בין בעלי המניות שמייסדים את החברה, בנוסף להוראות חוק החברות.
הסכם שותפות נועד לרוב ליצור בין הצדדים אליו שותפות, בין אם הם רושמים אותה אצל רשם השותפויות ובין אם לא. אגב, לפי פקודת השותפויות יש חובה לרשום שותפות שנועדה לניהול עסק תוך 30 יום, אך לא כולם מקפידים על כך.
אחד ההבדלים המהותיים הוא שמאחר והסכם מייסדים מכוון להקמת חברה, קובעים בו מנגנונים והסדרים שונים ביחס לניהול חברה בהתאם לחוק החברות, כאשר חוק החברות מסדיר עניינים רבים בניהול חברה אם לא נקבעו בהסכם. למשל: קובעים כמה מניות יהיו לכל אחד, מי ימונה לדירקטור וכד' (לצד הסדרים אחרים, כגון פתרון סכסוכים, תפקידים וכד').
על שותפויות (בין אם נרשמו או לא) חלה פקודת השותפויות, ובה לא מוסדרים עניינים רבים כמו בחוק החברות בנוגע להתנהלות השותפות. לכן, לרוב, הסכם שותפות דורש התייחסות לנושאים נוספים, החרגות שונות מפקודת השותפויות, שלרוב לא נדרשות ביחס להתנהלות תחת חברה.
מעבר להסכם, חשוב להבין שיש הבדל מהותי בין שותפות לבין חברה בע"מ. חברה בע"מ היא יישות משפטית בפני עצמה והאחריות של בעלי המניות מוגבלת. אם יש סכסוך כלשהו, באופן כללי, התביעה היא מול החברה ולא מול האנשים הפרטיים המחזיקים בה (בעלי המניות). לעומת זאת, בשותפות - יש אומנם תאגיד משותף, אך האחריות היא אישית של השותפים (או חלקם, אם מדובר בשותפות מוגבלת).
סטארטאפים לרוב מתאגדים כחברה. זה נכון מול משקיעים - שרוצים שתוקם יישות משפטית נפרדת שתחזיק בנכסים/קניין רוחני, שתחזיק בכספי השקעה והיא תתנהל בהתאם לחוק מודרני כמו חוק החברות (ולא פקודת השותפויות והשליטה האישית בשותפות). זה נכון לרוב גם ליזמים.
אני לא יודע להגיד במקרה הספציפי שלכם, אבל לרוב חותמים על הסכם מייסדים (שמשמש סוג של הסכם שותפות) לקראת הקמת חברה שהיא המנגנון שהוא לרוב נכון ומתבקש בקשר לסטארטאפ (וגיוס כסף, החזקת קניין רוחני וכד').
כמובן שהכל כאן על רגל אחת ובאופן כללי. מומלץ לפנות לייעוץ פרטני בכדי לבחון מה נכון בכל מקרה ומקרה.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
גיא שלום, ככלל, לצורך פתיחת חברה ברשם החברות, צריך תקנון, הצהרת בעלי מניות ודירקטורים. כמובן שיש לבחון את המקרה לגופו של עניין, ולערוך את המסמכים הנדרשים , ולצרף מסמכים נוספים בהתאם לצורך....
המשך תשובה