רציתי לוודא מבחינה משפטית: אני מפתח תוכנה כבר שלוש שנים. בלי קשר לעבודה, אבל כן בזמן שהייתי מועסק בחברת היי טק, חשבתי על רעיון לאפליקציה מגניבה. לאחרונה שוקל להתפטר ולהקים סטארט אפ עם הרעיון... האם החברה שממנה אני מתפטר יכולה לתבוע אותי שהרעיון נהגה בזמן שעבדתי אצלם?
שלום יקיר,
באופן כללי - חוק זכות יוצרים וחוק הפטנטים (למשל) קובעים הסדרים בנוגע לבעלות מעביד על המצאות ויצירות של עובד.
סעיף 34 לחוק זכות יוצרים קובע ש"מעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת". קוד מחשב נחשב יצירה לצורך חוק זכויות יוצרים. במקביל, חוק הפטנטים קובע (למשל) שהמעסיק הוא הבעלים הראשון ביצירה (כגון קוד מחשב)
סעיף 132 לחוק הפטנטים קובע ש"מצאה של עובד, שהגיע אליה עקב שירותו ובתקופת שירותו (להלן – אמצאת שירות), תקום לקנין מעבידו, אם אין ביניהם הסכם אחר לענין זה...". העניין רלוונטי אם למשל פיתחת המצאה הניתנת להגנה כפטנט.
מעבר לכך, צריך לבדוק את הסכם ההעסקה שלך ואיך מנוסח הסדר קניין הרוחני בינך לבין המעסיק שלך. האם מוגדר שקניין רוחני שתפתח בתחום מסוים שייך למעסיק או כל קניין רוחני שתפתח בזמן עבודתך בחברה, ללא קשר מתי ובאיזה תחום?
לכן, בכדי להשיב לשאלתך - עלייך לפנות לייעוץ משפטי פרטני בכדי להבין האם יש או אין לך חשיפה כזו או אחרת מול המעסיק הנוכחי ולקבל ייעוץ כיצד נכון לפעול. אתה מוזמן לפנות בפרטי בשאלות נוספות.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
עלות ליווי משפטי של סטארט אפ תלוי בהיקף העבודה הנדרש. האם נחתם הסכם מייסדים/ בעלי מניות? האם נחמו הסכמים להעסקת עובדים/ מתן שירותים ?...
המשך תשובה