שלום, היני נמצא בתהליך חתימה על הסכם אופציות בסטארטפ צעיר. מה הפרקטיקה המקובלת על מחיר המימוש? האם הוא צריך לשקף את שווי החברה לפי הגיוס או שהוא יכול להיות נמוך הרבה יותר, מה שיקל על רכישה בעת עזיבה. תודה רבה! איתן.
שלום יוסי,
אופציות משמשות לרוב כתמריץ לעובדים והן מהוות (למשל) אפשרות ל"בונוס" עתידי והשתתפות בחלק מהצלחת החברה (במקרה של מכירת החברה או חלוקת רווחים).
ככל שמחיר המימוש נמוך יותר, אז משמעות התמריץ גדולה יותר, במיוחד בחברה בתחילת הדרך. זו החלטה עסקית של החברה מה תנאי האופציה שהיא מוכנה להעניק. לעיתים זה מכוון רק למצב בו החברה תצליח (במידה כזו או אחרת) ולעיתים היא ניתנת במחיר כמעט אפסי כדי שלא יהיה חסם למימוש גם אם במועד עזיבה/מימוש המפגש עם הכסף (אקזיט/דיבידנד) הוא רחוק.
באופן מאוד כללי - חברות בתחילת הדרך נוהגות להעניק אופציות במחיר כמעט אפסי; וחברות בשלב מתקדם יותר מעניקות אופציות במחיר מימוש שנגזר משווי חברה מוערך כלשהו (לרוב סיבוב ההשקעה האחרון). חשוב לזכור כי לרוב האופציות הן לרכישת מניות רגילות, בעוד משקיעים רוכשים מניות בכורה. כך שאם האופציות הן למניות רגילות - מחיר מניית בכורה ייחשב מחיר מימוש גבוה מאוד. נתקלתי לעיתים, למשל, במחיר מימוש למניה רגילה השווה לעשירית ממחיר מניית בכורה. אבל גם דוגמא זו היא לצורך המחשה ולא מתאים בכל מקרה.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
הסכם מייסדים הוא חוזה לכל דבר, בין מייסדי סטארט אפ. המטרה היא ליצור תאום צפיות בין הצדדים, ופתרונות משפטיים מוסכמים מראש. מוזמנת ליצור קשר. ...
המשך תשובה