החברה קיבלה מענק מהמדען הראשי לפני 3 שנים ואחת ההגבלות היא על אי העברת הקניין הרוחני של החברה מחוץ לגבולות ישראל. אנחנו רוצים להתרחב לעוד שווקים בעולם ולצאת עם המוצר באופן בינלאומי מה ניתן לעשות? אם בסיס החברה יישאר בישראל זה אפשרי?
שלום רונה,
החוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשיה קובע תנאים ומגבלות שונות על מי שקיבל מימון מהרשות לחדשנות (לשעבר המדען הראשי במשרד התמ"ת).
באופן כללי, חלק מהמגבלות הן על העברת קניין רוחני מחוץ לישראל, מגבלה העברת ייצור מחוץ לישראל וחובת תשלום תמלוגים מתוך תמורה שמתקבלת ממכירות.
המגבלה על העברת קניין רוחני מחוץ לישראל יכולה להיות רלוונטית, למשל, כאשר מוכרים לאחרים את הקניין הרוחני עצמו (כגון פטנטים, ידע וכד'), כך שמי שקיבל את המענק מפסיק להיות הבעלים שלו; או למשל כאשר נותנים רישיון לעשות בו שימוש על ידי אחרים. אלו מצבים שסביר שיידרשו אישור של הרשות לחדשנות, לצד תשלום כזה או אחר כתנאי לאישורם (בנוסף לתנאים אחרים).
לעניין זה, מכירת מוצר שפותח באמצעות מענקים של הרשות לחדשנות ללקוח קצה (להבדיל ממכירת בעלות או זכויות בקניין הרוחני שקשור אליו) היא בעיקרון אפשרית, אך תהיה כפופה לתשלום תמלוגים מתוך התמורה.
כמובן שהדברים האמורים כאן נכתבו בזהירות והם על קצה המזלג באופן כללי בלבד. צריך לבחון את התוכנית במסגרתה קיבלתם את המענק, תנאי האישור, אופי העסקאות שאתם מתכננים ועוד. זהו נושא רגיש ומומלץ שתפנו לייעוץ משפטי פרטני ותבחנו את המצב המשפטי החל במקרה שלכם (משרדנו או כל משרד אחר). לא כדאי להסתמך על מידע כללי המופיע באינטרנט או פרשנות עצמית של החוק.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
מומלץ להתייעץ עם עו"ד מוקדם ככל האפשר. יש להתאים את ההסכם בהתאם למבנה השותפות/החברה והמטרות. ...
המשך תשובה