שלום רב יש לי רעיון שאני עובד עליו וכחלק מהתהליך אני מקבל ייעוץ מגורמים שונים.אחד הגורמים היא חברת סטארט-אפ בתחום שונה לגמרי שהבעלים שלה הוא חבר.השאלה שלי היא: אם במהלך שיחה אחד מהעובדים או מצוות המתכנתים יעזור לי וייעץ לי לגבי שיפור הרעיון האם עלול להיחשב הדבר לקניין רוחני של החברה שכן על אף שאני לא שכיר או קשור לחברה הייעוץ והשיחות נעשות במשרדיה. מאיזה סוג סיוע עדיף להימנע במקרים כאלה?תודה מראש.
שלום דוד,
שאלתך חשובה מאוד.
באופן כללי, כל אדם המעורב בפיתוח עלול להיחשב חלק מהבעלים של אותו פיתוח. בצורה זו, מי שלמשל נותן עצה בנוגע להמצאה עלול להיחשב כאחד הממציאים בפטנט או אם מדובר בזכות יוצרים - אחד היוצרים. בשלבי פיתוח לא פעם צריך להיעזר ביועצים, מטבע הדברים לא הכל ידוע לבעל הרעיון, אבל צריך בהחלט לשים לב לאן הדברים מתפתחים בהמשך.
על כן, אחד העניינים הבסיסיים שצריך להסדיר עם יועצים שונים, וודאי כאלו שמסייעים או עשויים לסייע בפיתוח, הוא עניין בעלות בקניין רוחני. טענה של יועץ שהוא שותף או בעלים בהמצאה או פיתוח של מוצר הוא מצב בעייתי אם זו לא הכוונה; ואם יש כוונה לפתח יחד משהו - כדאי להסדיר זאת כדי שלא תהיה מחלוקת על התמורה.
במצב זה כדאי להחתים יועצים אפילו על הסכם בסיסי הנוגע להעברת קניין רוחני אליך, אם או בלי תמורה, וכן התחייבות לשמירה על סודיות. בהעדר הסכמה כזו, קיימת חשיפה שעצה של מישהו תשתלב במוצר ותעלה שאלה לגבי הזכויות המוצר. כך גם קיימת חשיפה שיועץ כזה או אחר (במיוחד אם הייעוץ לא "פורמלי") יבחר לקדם מוצר או פיתוח דומה ותעלה שאלה לגבי הזכויות בו.
מומלץ לך לפנות לפחות לפגישת ייעוץ ראשונית עם עו"ד בתחום כדי להבין כיצד לפעול בשלב זה. יש עניינים שאם לא מקפידים עליהם בתחילת הדרך לעיתים לא ניתן לתקן בהמשך.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
נעמה שלום, ככלל, יש לערוך הסכם מייסדים, הסכם בעלי מניות , תקנון (הסכם עם החברה), גם בחברה משפחתית....
המשך תשובה