שלום. בשלבי גיוס של אנשי תכנות, מחשבים ו-qa. רוצים להציע לעובדים או 3% מכל הרווחים העתידיים או לחלק מניות ואופציות. אינינו בקיאים במה שנהוג בתחום זה, האם תוכל להאיר את עינינו? נודה לך מאוד
שלום לירן,
הפרקטיקה המוכרת לי היא הענקת אופציות לרכישת מניות של החברה. זה אומר שבתנאים מסוימים לאותם עובדים תהיה הזכות לרכוש עד אחוז מסוים ממניות החברה ובכך להפוך להיות שותפים בה. במידה והחברה תחלק דיבידנדים לבעלי המניות, אותם עובדים יהיו זכאים להשתתף באותה חלוקה בהתאם למניות שיחזיקו. בנוסף, אם החברה תימכר (exit) - אותם עובדים יוכלו להיות זכאים לחלק מסכום המכירה (בהתאם למניות שיחזיקו).
חשוב להבין שיש גם עניין מיסויי שעומד מאחורי הדברים. תשלום אחוז מתוך רווחים או מכירה שלא בקשר למניות ממוסה באופן כללי לפי מס הכנסה רגיל. לעומת זאת, תשלום דיבידנדים (רווחים לבעלי מניות) או תשלום תמורה עבור מניות (כמו ב-exit) ממוסה לפי הכנסה הונית, בה המיסוי צפוי להיות נמוך משמעותית. לכן המחוקק קבע גם את סעיף 102 לפקודת מס הכנסה ובה הקלות שונות לגבי הענקת אופציות לעובדים (לעומת הענקת אופציות למי שאינם עובדים).
אגב, למי שחושש מ"התערבות" אותם עובדים בחברה בהיותם בעלי מניות - ניתן לכלול בתוכניות מתן ייפוי כוח להנהלת החברה לפעול מכוח אותן מניות (לאחר מימוש האופציות), כך שלמעשה נותנים לעובדים זכות בעלת ערך כלכלי אבל לא זכויות הצבעה וכד' (למרות שיש חברות שמאפשרות גם את זה במקרים יוצאי דופן).
כמובן שיש לקבל ייעוץ פרטני לגבי כל פעולה לפני ביצועה.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
נעמה שלום, ככלל, יש לערוך הסכם מייסדים, הסכם בעלי מניות , תקנון (הסכם עם החברה), גם בחברה משפחתית....
המשך תשובה