שלום, מה נהוג בשוק בנוגע לחלוקת רווחים עתידיים ממוצר שעוד לא נכנס לשוק, עבור שותף שהחליט לפרוש כעת מהחברה? בברכה
שלום ניבה,
ראשית אני מתנצל על העיכוב בתשובה, הייתי חולה בשבועיים האחרונים.
שאלה זו ודומות לה עולות לעיתים קרובות ומדגישות את חשיבותו של הסכם בין מייסדים/שותפים בסטארטאפ וחברות בכלל הכולל מנגנוני היפרדות או איזון בין חלקי השותפים במקרה של עזיבת שותף.
באופן כללי - בהעדר הסכמה אחרת (בהסכם או תקנון חברה למשל) - השותף היוצא יהיה זכאי לקבל רווחים לפי חלקו בשותפות/חברה במועד חלוקת הרווחים. למעט חריגים שיכולים להיות וצריך לבחון - עזיבת שותף את השותפות/חברה (כלומר הפסקת אספקת שירותים או ביצוע עבודה) איננה פוגעת על פניו בחלקו בשותפות/חברה בזכותו. לדוגמא: אם הוא בעל מניות בחברה, הפסקת עבודה בחברה לא פוגעת בזכויות שלו כבעל מניות ולא משנה את שיעור ההחזקות שלו (% בחברה).
אני לא מכיר נוהג כזה או אחר בשוק ונתקלתי בפתרונות שונים במקרים כאלו. חלק מהשיקולים במקרה כזה הם: משך תקופת העבודה המשותפת עד הפרישה, מידת תרומתו ומעורבותו של השותף, הישגים כאלו ואחרים, חלקו הנוכחי ועוד.
לדוגמא: מה יהיה חלקו של שותף שפעל במשך כמה שנים לפיתוח המוצר (אפילו אם שלב השיווק הגיע רק כעת), השותף הפורש הוא הוגה הרעיון ומפתח המוצר שכרגע מוכן לשיווק ומדובר במוצר פורץ דרך שמעניק לחברה ערך גבוה? חלקו לא יהיה דומה לשותף שהיה אחראי על תפעול ב-20% מזמנו ושחלקו העיקרי במיזם עמד להתחיל כעת עם התחלת המכירות.
בקיצור, כל מקרה לגופו, לשיקול דעת ולמידת ההגינות לאחר עבודה משותפת. אני מציע לכם לפנות לייעוץ משפטי פרטני בכדי לגשר במידת הצורך על פערים ולהיפרד בצורה חיובית שלא תפריע למיזם בהמשך הדרך. סכסוך שותפים, כולל עם כאלו שפרשו, יכול להעיב על גיוס כספים והכנסת שותפים נוספים.
בהצלחה!
יואב
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
הסכם מייסדים הוא חוזה לכל דבר, בין מייסדי סטארט אפ. המטרה היא ליצור תאום צפיות בין הצדדים, ופתרונות משפטיים מוסכמים מראש. מוזמנת ליצור קשר. ...
המשך תשובה