האם מותר וחוקי להחתים עובדים פוטנציאליים על הסכם סודיות כבר בשלב הריאיון ועם משקיעים לפני הצגת הרעיון והתוכנית העסקית, עוד לפני שחותמים על הסכם? אני מעוניינת לשמור על הרעיון ועל פיתוחו מוגן ככל שאני יכולה. תודה רבה.
שלום ענבל,
ראשית אני מתנצל על העיכוב בתשובה, הייתי חולה בשבועיים האחרונים.
לשאלתך, אין מניעה חוקית להחתמה על הסכם סודיות עם עובדים ומשקיעים, אך יש כמה עניינים פרקטיים.
משקיעים לעיתים לא מעוניינים לחתום לפני שהם מבינים באופן ראשוני במה מדובר, כדי לא לחסום את עצמם בעיסוקים אחרים. בכל מקרה, מומלץ לא לגלות (בדרך כלל גם אין באמת סיבה) את כל פרטי ההמצאה/רעיון בשלבים הראשוניים, אלא אם כבר נרשמה בקשת פטנט מסוג כלשהו (אם ניתן לרשום במקרה זה). עם זאת, זו דרישה מקובלת שלא אמורה להפתיע אף אחד. במשרדנו אנו מציעים נוסח יחסית קצר ותמציתי בשלבים אלו כדי לייעל את השלב הזה. אם מתקדמים הלאה, בדרך כלל כדאי להחתים על הסכם מפורט יותר או לכלול סעיפי סודיות במסגרת מזכר הבנות או הסכם השקעה.
לגבי עובדים - אני לא רואה מניעה חוקית להחתים על הסכם סודיות מועמדים, למרות שנשמע לי פחות רלוונטי. עם זאת, לא נראה שיש צורך לגלות לעובדים שמתראיינים לעבודה את פרטי ההמצאה/רעיון, בטח לא במידה שתאפשר להם להעתיק או לפתח משהו במקביל. עם זאת, במידה ויש צורך לגלות, אני לא רואה מניעה להחתים אותם. החריג יכול להיות אם יש בהסכם בצורה כזו או אחרת הגבלה על חופש העיסוק (אי תחרות) ואז לא בטוח שניתן לאכוף אותו לגבי מועמדים. בכל מקרה, גם לגבי עובדים ניתן לעשות שימוש בנוסח מצומצם יותר וכמובן שמומלץ לשלב בהסכם העסקה סעיפי סודיות רלוונטיים.
כמובן שיש צורך בייעוץ משפטי פרטני בכל מקרה ומקרה ומומלץ לפנות לעו"ד בתחום (משרדנו או כל אחד אחר).
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אלן שלום, צריך לבדוק קודם כל באיזה רעיון מדובר, האם יש כאן המצאה טכנולוגית? שאולי ניתן לרשום אותה כפטנט. אשמח לסייע, מוזמן לפנות...
המשך תשובה