היי, אנחנו ארבעה שותפים מייסדים במיזם, רגע לפני יציאה לשוק. אחד השותפים מעוניין לפרוד כעת, איזה שיעור מהרווחים הצפויים העתידיים הוא אמור לקבל? אשמח לייעוץ.
שלום מרים,
שאלה זו ודומות לה עולות לעיתים קרובות ומדגישות את חשיבותו של הסכם בין מייסדים/שותפים בסטארטאפ וחברות בכלל.
באופן כללי - בהעדר הסכמה אחרת (בהסכם או תקנון חברה למשל) - השותף היוצא יהיה זכאי לקבל רווחים לפי חלקו בשותפות/חברה במועד חלוקת הרווחים. למעט חריגים שיכולים להיות וצריך לבחון - עזיבת שותף את השותפות/חברה (כלומר הפסקת אספקת שירותים או ביצוע עבודה) איננה פוגעת על פניו בחלקו בשותפות/חברה בזכותו. לדוגמא: אם הוא בעל מניות בחברה, הפסקת עבודה בחברה לא פוגעת בזכויות שלו כבעל מניות ולא משנה את שיעור ההחזקות שלו (% בחברה).
אני מכיר כמה סטארטאפים שאחד השותפים "פרש" (כלומר הפסיק לספק שירותים) אבל נותר בעל מניות/שותף והמשיך להיות זכאי לקבלת רווחים (דיבידנדים).
כאן עולה הצורך הקריטי והאסטרטגי בחתימה על הסכם מייסדים שנוסח על ידי עו"ד בתחום שכולל מנגנוני היפרדות או איזון בין חלקי השותפים במקרה של עזיבת שותף. דברים אלו אפשר לסכם לפני שיוצאים לדרך, אבל ברגע או אחרי ששותף פורש - בדרך כלל קשה להגיע להסכמות.
אגב, לצערי מייסדים רבים מדלגים על שלב זה ורואים בו הוצאה וסרבול מיותרים. רק כאשר הם מגיעים לשלב בו הם "סוחבים על הגב" שותף שאינו פעיל - הם מבינים את התועלת בהסכם מייסדים מקצועי ובדרך כלל זה כבר מאוחר מדי.
כמובן שאין באמור כאן בכדי להוות יעוץ כלשהו ומומלץ לכם לפנות לעו"ד בתחום בשביל לבחון את האפשרויות במצב זה.
בהצלחה!
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
איתן שלום, אכן ישנם מספר סוגיות משפטיות שצריך לבחון כבר עם הקמת הסטארטאפ. אשמח לסייע, מוזמן ליצור קשר....
המשך תשובה