לא ברור לי מנגנון מימוש האופציה בחברה פרטית, הרי ממועד הבשלת האופציה לעובד יש זכות לממש אותה למניה, בחברה ציבורית יהיה שווה לו לממש את האופציה במקרה בו מחיר המימוש שנקבע לו נמוך ממחיר המניה שזה נתון שהוא יכול למצוא בקלות בבורסה ואז גם להרוויח מקבלת דיב', מכירת המניה וכדומה. בחברה פרטית- איך יודע העובד מתי כדאי לו לממש את האופציה (אין נתוני מסחר למניות)? ובהנחה ומימש- מה הוא מרוויח ממניות של חברה פרטית? תודה
שלום דיקלה,
אכן מניות של חברה פרטית נחשבות בד"כ ללא סחירות והכדאיות בהחזקתן היא אם מדובר בחברה המחלקת דיבידנדים או צפויה להימכר. לכן אופציות משקפות סיכוי אך צריך להסתמך עליהן בזהירות (למשל אם הן מהוות שיקול לשכר נמוך או העדר שכר על ידי יועצים). אחרי הכל, ברור שאם מימוש האופציות כרוך במחיר שאינו שואף לאפס (כפי שאפרט למטה) אז זו כבר שאלה של אמון ואולי אכן אין ערך למניות.
ישנם כמה מקרים בהם עובדים ממשים אופציות למניות, הנה כמה שחשבתי עליהם:
1. מחיר המימוש מאוד נמוך כך שאינו מהווה הוצאה אמיתית, למשל כאשר המחיר הוא הערך הנקוב של המניה שיכול להיות כמה אגורות למניה. אם מדובר באופציות שהוענקו תחת נאמן לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, אז במימוש אין בעיקרון אירוע מס ואם המחיר נמוך אין סיבה שלא לממש (בנסיבות מסוימות אף כדאי כדי לא לאבד את הזכות).
2. העובד מסיים את עבודתו או לפי תנאי אחר של האופציות הן צפויות לפקוע ולא יהיו ניתנות למימוש לאחר מכן (למשל בתוכניות אופציות לרוב קובעים שלאחר כ-60-90 יום לאחר סיום ההעסקה האופציות פוקעות). במצב זה, אם העובד מאמין בחברה, הוא יממש את האופציה למניות מתוך מחשבה שהן יהיו שוות משהו בהמשך הדרך, אף אם מחיר המימוש אינו אפסי.
3. לקראת עסקת מכירה או כאשר החברה רווחית וצפויה לחלק דיבידנדים - זהו בעצם מצב של מפגש צפוי עם הכסף. במצב זה, מחיר המניה יכול כבר להיות צפוי (במקרה של Exit בו נרכשות מניות ומחירן צפוי) או אם קבלת הדיבידנדים מצדיקה את ההשקעה של המימוש.
אם יש לך נתונים יותר ספציפיים אשמח לנסות ולהשיב.
בהצלחה,
יואב
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אוראל הרשקוביץ
053-7315091
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
נעמה שלום, ככלל, יש לערוך הסכם מייסדים, הסכם בעלי מניות , תקנון (הסכם עם החברה), גם בחברה משפחתית....
המשך תשובה