היי. אני חיה עם בת זוג ועם הבת שלי שנולדה לפני שנה, לאחר שהחלטנו אני וחבר טוב להביא ביחד ילד מתוך מטרה שאני ובת זוגי נגדל אותה. האב למעשה בקושי רואה את הילדה, מתוך בחירה שלו. הוא מתייחס אליה כאל הבת שלי ושל בת זוגי, ואף חושב על לוותר על זכויותיו כאפוטרופוס. רציתי לשאול - האם זה אפשרי שהוא יוותר על אבהותו וכך אולי בת זוגי תוכל לאמץ את הילדה?
שלום מרב,
סוגיה מעניינת. בדין הישראלי אין אפשרות ל"ויתור על אבהות". אבהות ביולוגית היא תקפה למעשה בכל ההשלכות הנוגעות לכך, כגון לענייני מזונות, ירושה, הסדרי ראייה וכד'. לא ניתן אף לוותר על אבהות במסגרת הסכם, שכן הילד תמיד יוכל לתבוע בעצמו מזונות או כל זכות או חובה אחרת הנובעת מקיומו של אב ביולוגי כלפיו.
זו הסיבה גם שבישראל לא מוכרת כיום תרומת זרע שאינה אנונימית. ברגע שתורם הזרע ידוע, הוא אב ביולוגי לכל דבר ועניין.
יחד עם זאת, ניתן לפעול במספר דרכים: בקשה לקבת אפוטרופסות בלעדית על הילדה ובקשה להוספת בת הזוג כאפוטרופסית נוספת לילדה (דרך בית המשפט בלבד) או פתיחה בהליך אימוץ.
במקביל, הדבר החשוב ביותר הוא כי תערכו הסכם שיפרט את מהות הקשר המשולש ביניכם, את כוונתו של החבר הטוב בתרומת הזרע וכל ההסכמות האחרות שקיבלתם, על מנת שדברים יהיו ברורים ועל מנת למזער בעיות עתידיות.
תוכלו לפנות אלי לצורך הגשת הבקשות המתאימות לבית המשפט ולקבלת מידע מפורט נוסף.
בברכה,
סיון אלה-לוי, עו"ד ומגשרת
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אפרת פריימן
053-6241553
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
מציעה לברר בביטוח לאומי. הם מאד עוזרים ואני חוששת להטעות. זאת בירוקרטיה בלבד. יכול להיות שיבקשו ראייה מסויימת להיותכם ידועים בציבור ואז אוכל לסייע יותר. אולי הסכם, אולי תצהיר, אולי פסק הורות....
המשך תשובה