שלום רב, אני ובת זוגתי (יחד 3 שנים) מתכננות להינשא בטקס בישראל. היות וידוע כי טקס זה לא מקנה זכויות ואנחנו לא מתכננות להינשא בחו"ל כרגע, נשמח לקבל מידע בנוגע למעמד שלנו כידועות בציבור - אם מבחינת המעמד בקבלת תעודה מארגון "משפחה חדשה" ואם דרך הסכם חיים משותפים. בעיקרון אנחנו לא מעוניינות לערוך הסכם ולכן נרצה לדעת מה הדין במקרה של חלילה פרידה ו/או פטירה. אשמח לדעת את הדין שחל גם על נכסים (שניתנו בירושה לפני הקשר ושיינתנו בירושה במהלכו). תודה רבה!
שלום רב,
מעמדכן כידועות בציבור אינו מוקנה מכוחו של הסכם לחיים משותפים, אלא מעצם צורת החיים שלכן, כמי שמקיימות תא משפחתי (חיות יחד, מקיימות משק בית משותף ומערכת יחסים רומנטית).
טקס הנישואין ותעודת הזוגיות גם הם לא ישנו את הסטטוס שלכן כידועות בציבור (ולשני אלה יש משמעות רגשית, חברתית וזוגית, כמובן).
עקרונית, חל עליכן חוק יחסי ממון בין בני זוג, אשר קובע כי זכויות ורכוש שצברתן קודם לתחילת חייכן המשותפים שייכים לכל אחת בנפרד, וכך גם מתנות וירושות.
עם זאת, אם תפרדו או שצריך יהיה לקבוע מה שייך למי, ובית המשפט יידרש לעניין, יתכן והוא יסטה מהכלל שציינתי לעיל, לפי נסיבות החיים שלכן.
בתחום זה, הפסיקה מאד דינמית והחלטות שיפוטיות ניתנות על סמך המקרה הספציפי, כוונת הצדדים כפי שהיא נלמדת מהשיתוף שהיה /לא היה בנכסים לאורך החיים המשותפים - שכן אין הסכם אשר יספר לנו למה התכוונתן.
במקרה של פטירת מי מכן, ובהיעדר צוואה, יחול חוק הירושה. החוק קובע כי בת הזוג תירש את מי שנפטרה (ואם יש ילדים גם הם יורשים) - אבל יש מקרים שבהם חלק מהעזבון מחולק בין בת הזוג למשפחת המוצא, יש מקרים שבהם עלולה להתעורר מחלוקת מה היקף העזבון, ועם יהיו לכן ילדים לא ביולוגים (ילדים שבת הזוג שנותרה בחיים ילדה, למשל) ולא יהיה צו אימוץ, עלולה להתעורר השאלה מי היורשים.
אני ממליצה לכן לשקול בכל זאת עריכת הסכם וצוואות - אם לא כעת, אולי בעתיד ובעיקר אם יש לכן הבדלים בהיקף ההשתכרות או ביכולת הכלכלית (נכסים שיש לאחת מכן), אם יש צפי למתנות/ירושות משמעותיות ובכלל - לפעמים דווקא עריכת הסכם יכולה לייצר שקט משפחתי, כאשר הדברים מדוברים וברורים.
בכל מקרה, בהצלחה ובשעה טובה,
איילת טרסר אבס, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אפרת פריימן
053-6241553
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
ראשית, מזל טוב. בישראל קל יותר להיות רשומים כנשואים במשרד הפנים לכל דבר. אתם לא יכולים לזרז את הנישואים? אני בטוחה שגם הליך הפונדקאות החו"ל יהיה פשוט יותר. לגבי תושבות והגירה. זה באמת לא התח...
המשך תשובה