אני מחזיק בשטח של כ-5 דונם בלב המושבה מאז תחילת שנות החמישים. השטח משמש לי כמשתלה, ומעולם לא היתה כל טענה מצד אדם או גוף כלשהו לגבי החזקתי בשטח. - האם ניתן לרשום אותו בשמי בטאבו?
אהרון שלום,
אחת הדרכים לרכישת בעלות במקרקעין הינה באמצעות "עיבוד והחזקה", מכוח הוראות סעיף 78 לחוק המקרקעין העותומני . הסעיף קובע :
"עיבד אדם והחזיק בקרקעות מירי ומווקפה במשך עשר שנים בלי ערעור (בילא ניזאע), הרי שהוכחת זכות חזקתו (חק קראר), אין נפקא מיניה אם היה בידו שטר בר תוקף מעיקרא או לא היה, ואין רואים את הקרקעות הללו נטושות (מחלול), אלא נותנים בידו שטר טאבו מחודש בחינם...".
סע' 22 לחוק ההתיישנות, תשי"ח - 1958, האריך את מועד הזמן הקבוע בסעיף 78 לחוק הקרקעות העותומני לעניין דרישת ההחזקה בקרקעות מירי ומווקפה, בכדי שתוקנה לו זכות בעלות בקרקע מכוח "עיבוד והחזקה", לתקופה של 25 שנה.
עם כניסתו לפועל של חוק המקרקעין ביטל המחוקק כל אפשרות לרכישת בעלות על בסיס חזקת השנים במקרקעין מוסדרים (הכוונה למקרקעין הרשומים בטאבו) בהוראות סע' 159(ב) לחוק המקרקעין.
מטרתו של סעיף 159(ב) חוק המקרקעין היתה לחסן זכות מקרקעין מוסדרים מפני טענת התיישנות העומדת בסתירה לרישומים שבפנקסי המקרקעין. בכך עברה מהעולם תפיסת הדין בקודם, שהכירה בהתיישנות כאמצעי לרכישת בעלות במקרקעין.
לאור האמור לעיל, הרי שבכדי שניתן יהיה לבסס בעלות מכוח חזקת "עיבוד והחזקה", דרישת החוק הינה עיבוד של המקרקעין של 25 שנה, לפני כניסתו לפועל של חוק המקרקעין (1.1.70) .
היה והנך עומד בתנאי הדין כמפורט לעיל, תוכל לטעון לזכות בעלות במקרקעין. היה ויקבע כי יש לך זכויות בעלות, תוכל לרשום את המקרקעין על שמך בטאבו.
בברכה,
יעל פרי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד יעל פרי
053-9428973
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דניאל שלום יש הבדל בין אמירות לגבי ירושה לבין הסכם לגבי ירושה עתידית. אמירה של האב לגבי זה שימנה את בנו כבן ממשיך אינה מהווה מינוי בן ממשיך. רק מינוי בפועל. בכדי שאביך ימנה את אחיך כבן ממשיך עליו ל...
המשך תשובה