יש להוריי בנחלה 2 בתים,האם ניתן לפרצל כל בית בנפרד,כלומר האם ע"פ החוק ניתן לפרצל נחלה ל-2 חלקים כך שבעצם הנחלה תיהיה מחולקת ל-3 2 חלקות שפורצלו בגודל של 500 מטר כל אחת ובנוסף לחלקה הראשית שנשארה תודה
אופיר שלום,
הליך פיצול נחלה מהווה למעשה הפרדת מגרש מגורים מהנחלה, כאשר גודל המגרש המופרד הינו עד 500 מ"ר.
כיום, לצורך פיצול נחלה יש לקבל את הסכמת האגודה , מינהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית (היה ומדובר בהסכם משולש), והגשת תוכניות לועדות התכנון השונות.
לצורך הפיצול ישולם דמי חכירה מהווונים מלאים בהתאם להגדרת הישוב לצורך עדיפות לאומית, כלומר 91% במרכז הארץ 51% באזור עדיפות לאומית ב' , 31% באזור עדיפות לאומית א' , 0% ביישובי קו עימות גיזרת לבנון, לפי החלטת מועצת מקרקעי ישראל 817 או לפי כל החלטה אחרת שתהיה במקומה , שתהיה תקפה בעת ביצוע החכרת המגרש .
יחד עם זאת, החלטה 979 שהתקבלה ואושרה על ידי בג"צ ביום 9.6.2011 מאפשרת לבעלי הנחלות לרכוש את הזכויות בחלקת המגורים (חלקה א) עד 2.5 דונם והיקף בניה של 375 מ"ר עבורם ישולמו דמי חכירה בשיעור של 3.75% משווי חלקת המגורים ואז למעשה מתאפשר בניית בית שלישי בשטח שלא יפחת מ- 160 מ"ר מבלי הצורך שהיה עד עתה כי הבית השלישי יבנה לנכד נשוי והגבלה על שטח הבית. או לחלופין תשלום "דמי רכישה" (במקום "דמי הסכמה") עבור מלוא הזכויות בשיעור של 33.33% + מע"מ משווי החלקה כולה (ואז תוכל לפצל מבלי לקבל את אישור המנהל אך בכפוף למגבלות תכנוניות: פיצול המגרש מחייב שבמגרש המפוצל תהיינה זכויות בניה למגורים שלא יפחתו מ- 160 מ"ר.ניתן להעניק למגרש המפוצל זכויות בניה בשטח העולה על 160 מ"ר כל עוד בנחלה לא יוותרו פחות מ- 160 מ"ר זכויות בניה. )
יש לציין כי החלטה 979 הינה וולנטרית ובעל נחלה רשאי להחליט אם ההחלטה תחול עליו או לשמור על זכויותיו לפי המצב הקודם.
לסיכום לפני החלטה 979 ניתן לפצל את הנחלה אך חייב בתשלום של 91% מערך הקרקע למנהל מקרקעי ישראל. אחרי ההחלטה התשלום יהייה בשיעור של 33% בלבד מערך המגרש המפוצל.
יחד עם זאת , יש לבחון את כדאיות יישום החלטה 979 על כל משק באופן ספציפי ואת כדאיות הפיצול באופן כללי לגבי כל משק שכן לא בכל משק יהייה כלכלי ליישם את החלטה 979 ו/או לפצל נוכח עלות המיסים החלים על הפיצול.
בכל מקרה, יצוין כי החלטה 979 אמנם אושרה אך טרם נכנסה לתוקף נוכח הצורך בהתארגנות לקראת יישומה על ידי מנהל מקרקעי ישראל.
בברכה,
יעל פרי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד יעל פרי
053-9428973
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
משה שלום מכירת נכס בקיבוץ שונה ממכירת נכס בעיר יש לבחון את תקנון הקיבוץ והחלטות האסיפה הכללית של הקיבוץ בכדי ללמוד על התנאים למכירת הנכס. בדרך כלל, בין היתר, יידרש הקונה להתקבל לחברות בקיבוץ כתנאי...
המשך תשובה