מהם הזכויות של הדור השלישי בנחלה. האם אחרי מותנו הנחלה תעבור אוטומטית לדור השלישי האם ניתן לקבוע אף על פי שנקבע דור שלישי שהנחלה תישאר על שמינו גם אחרי מותנו. ברצוננו להבטיח את זכויות של בנינו הקטן שיוכל לגור בנחלה ללא חשש אף על פי שאחיו הדגול הוא נקבע כדור שלישי.
זהר נהרי שלום,
כל הזכויות של ברי הרשות בנחלה הינם של בעל הנחלה.
לדור השני ו/או לדור השלישי אין זכויות אם הם לא מוענקות על ידי בעל הנחלה.
במקרה של פטירה יועברו הזכויות ליורשי בעל הנחלה בהתאם להסכם המשבצת החל על הנחלה .
באופן עקרוני, ישנם 2 סוגים של הסכמים:
1. הסכם משולש (הסכם בין האגודה השיתופית, רשות מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית)
2. הסכם דו צדדי (הסכם בין האגודה השיתופית ורשות מקרקעי ישראל)
החברים אינם צד להסכם המשבצת.
כאמור, הסכם המשבצת קובע את אופן העברת הזכויות בחיים ולאחר פטירה.
על פי 2 ההסכמים בעת פטירתו של אחד מבני הזוג תועברנה מלוא הזכויות בנחלה לבן הזוג שנותר בחיים (גם אם הותיר בן הזוג שהלך לעולמו צוואה שקובעת אחרת)
סדר ההורשה לאחר פטירת 2 בני הזוג שונה בין ההסכם המשולש להסכם הדו - צדדי כפי שיובהר להלן:
בהסכם המשולש: הזכויות תועברנה לבן הממשיך (אם מונה בן ממשיך) אם לא מונה בן ממשיך, יועברו הזכויות על פי סעיף 114 לחוק הירושה אשר קובע כדלקמן:
(א) משק חקלאי שהוא יחידה שחלוקתה היתה פוגעת בכושר קיומה כמשק חקלאי העשוי לפרנס משפחה חקלאית - יימסר ליורש המוכן ומסוגל לקיימו, והוא יפצה את היורשים האחרים במידה ששווי המשק עולה על המגיע לו מן העזבון
(ב) באין הסכמה בין היורשים בשאלה מי מהם מוכן ומסוגל לקיים את המשק החקלאי, מה הם הנכסים המהווים את המשק החקלאי, מהו שווי המשק לצורך החישוב בין היורשים ובדבר צורת הפיצוי ליורשים האחרים, זמני סילוקו והבטחתו - יחליט בית המשפט לפני הנסיבות.
(ג) היו שני יורשים או יותר, ובהם בן-זוגו של המוריש, מוכנים ומסוגלים לקיים את המשק החקלאי - בן זוגו של המוריש עדיף על יורשים אחרים.
(ד) היה יורש עובד במשק החקלאי בחיי המוריש או שהשקיע בו מהונו ולא קיבל תמורה כפי שאדם אחר היה מקבלה, יובא זאת בחשבון בקביעת הפיצוי האמור.
במידה ובעל הנחלה הותיר צוואה הרי שהזכויות תועברנה על פי הצוואה ובלבד שהיורש על פי הצוואה עונה על ההגדרה בחוק של בן ממשיך קרי ילד /ילד מאומץ או נכד .
במקרה ומדובר בהסכם דו צדדי תועבנה הנחלה לבן ממשיך (אם מונה בן ממשיך עת בזמן בו חל על הנחלה הסכם משולש ) אם אין בן ממשיך על פי הוראות הצוואה ואין אם צוואה על פי סעיף 114 לחוק הירושה.
לא ניתן להשאיר את הזכויות בנחלה רשומות על שם ההורים לאחר פטירה שכן הזכויות צריכות להירשם על שם היורשים.
ככל וברצונכם להעניק זכויות כאלו או אחרות לאחד מילדיכם עליכם לעשות זאת באמצעות צוואה.
לא ברורה לי האמרה : "אחיו הגדול נקבע כדור שלישי" ולכן קשה לי להתייחס. ככל והאח מונה כבן ממשיך יש לכך משמעויות והגבלות לגבי הענקת זכויות לבן הצעיר ולכן כדי להשיב לשאלתכם בעניין זה יש לקבל תמונת מצב מלאה.
בברכה,
יעל פרי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד יעל פרי
053-9428973
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
גונן שלום בפנייתך חסרים פרטים רבים ומהותיים המקשים עלי להשיב לפנייתך. כך לשם הדוגמא לא עולה מפנייתך איזה תשלום האגודה דורשת ממך גם כשהדירה ריקה? מה מקור החיוב ? בברכה, יעל פרי, עו"ד מנהלת פורום א...
המשך תשובה