שלום רב אנו מעוניינים לבצע עסקת קומבינציה עם בעל משק במושב באופן הבא- אנו נבנה בית שני בנחלה שלו (על המשק בנוי כרגע רק בית אחד) ונישא בעלויות הבניה. אחרי הבניה נגור בנכס מס' שנים שיסוכם, ובסיום התקופה הנכס יעבור לחזקתו של בעל המשק. אפשר להתייחס לזה גם כאל תשלום שכירות מראש לכמה שנים (עלות הבניה) כי רשמית הנכס בכל מקרה יהיה שייך לבעל הנחלה כבר עם בנייתו. מה צריך לקחת בחשבון מבחינת ההיתרים הדרושים, העלויות הנלוות, והליווי המשפטי בכתיבת ההסכם?
שלום רמי,
הסיטואציה שאתה מתאר היא למעשה סיטואציה מאוד יצירתית.
ולמה?
מכיון שהנחלות החקליות במושבים מחולקות לחלקת המגורים ולחלקה החקלאית, ולמעשה ברוב המקרים לא ניתן להפריד אותן.
הבנייה שאתה מתאר מתייחסת למעשה לבנייה בחלקת המגורים עצמה, שלרוב שטחה עומד על כמה מאות מטרים (לעיתים גם יותר ).
החיסרון הגדול בתיאור שלך (שבמילים שלך גם עמדת עליו) הוא שלמעשה ישנו קושי משפטי וקושי מסחרי כאחד.
הקושי המסחרי הוא זה ששווי הסכם השכירות צריך לשקף את שווי הבניה, שמטבע הדברים תעמוד אף היא על סך של כמה מאות אלפי שקלים, תלוי בבית שברצונך לבנות. אי לכך הסכם השכירות העתידי צריך לשקף שווי של שנות שכירות רבות.
הקושי המשפטי, הרי אם אתה הבעלים של הבית, הרי שהוא אינו תלוי באויר, והוא מחובר אל הקרקע שעליה הוא בנוי, כך שהבית עצמו והקרקע שהוא בנוי עליה הופכים להיות שייכים לך. לא ניתן למכור חלק מחלקת המגורים.
ולכן, כפי שהתייחסת בגוף שאלתך, הרי שכל המבנה של העסקה צריך להיות בהתאם, תוך ייצור של מערכת הסכמית שתייצג את ההסכמות שהושגו ביניכם, כשהיא משקפת את עסקת השכירות ולא בעלות (שאינה מותרת).
הנך מוזמן לפנות למשרדי לשם קבלת ייעוץ משפטי ספיציפי שאינו ניתן ע"ג הפורום.
בברכת חג שמח,
עו"ד שי הררי
הררי- דוק משרד עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר