שלום, אילו זכויות מיוחדות מוקנות לבני נוער החשודים או המואשמים בביצוע עבירה, וכיצד הן שונות מזכויותיהם של מבוגרים?
בני נוער החשודים או המואשמים בביצוע עבירה זכאים למספר זכויות מיוחדות במסגרת החוק בישראל, הנבדלות מהזכויות המוענקות למבוגרים. זכויות אלו נגזרות בעיקר מתוך המטרה של שיקום והגנה על בני נוער, תוך הכרה בכך שהקשר בין התנהגות פלילית והתפתחות אישיותית שונה בין בני נוער למבוגרים.
הנה כמה מהזכויות המיוחדות שמוקנות לבני נוער החשודים או המואשמים בביצוע עבירה:
הפרדה ממבוגרים:
בני נוער אינם מוחזקים במעצר יחד עם מבוגרים. על המשטרה לדאוג להפריד בין בני נוער החשודים לבין מבוגרים במהלך החקירה, המעצר או כל הליך אחר כדי למנוע השפעות מזיקות.
הגבלת שעות חקירה:
יש מגבלות על השעות שבהן ניתן לחקור בני נוער. חקירת קטין אינה יכולה להתרחש בשעות הלילה אלא אם יש לכך הצדקה מיוחדת והאישור המתאים.
נוכחות הורה או נציג במהלך החקירה:
בני נוער זכאים לכך שהורה או נציג מטעמם יהיה נוכח בחקירה, אלא אם יש חשש לכך שהנוכחות של ההורה תפגע בהליך החקירה.
סודיות:
תיקי בני נוער מנוהלים תחת סודיות מוחלטת, ושמותיהם אינם מתפרסמים בתקשורת כדי להגן על עתידם ושיקומם. גם הרשעה בפלילים של קטינים נמחקת בגיל 18 או עם הזמן, בהתאם לחוק.
העדפה לשיקום:
מדיניות הענישה כלפי בני נוער שונה ממבוגרים, כאשר מערכת המשפט לנוער מתמקדת יותר בשיקום מאשר בענישה. בתי המשפט לנוער מתמקדים בדרכים לשיקום הקטין, ולעיתים יופנו בני נוער לתכניות שיקומיות במקום לעונשים פליליים.
הקלה בעונשים:
בתי המשפט נוטים להקל בעונשים של בני נוער, תוך התחשבות בגילם, נסיבות חייהם ורמת הבגרות האישית. ישנן סנקציות מיוחדות כמו מעון סגור, תוכניות שיקום וטיפול פסיכולוגי.
ייצוג על ידי סנגור:
לכל קטין חשוד או נאשם יש זכות לייצוג משפטי, ובמקרים רבים סנגור ציבורי ימונה לקטין באופן אוטומטי.
הבדלים אלו בין בני נוער למבוגרים נובעים מתוך הבנה כי בני נוער נמצאים בשלב של התפתחות אישית, וכי יש אפשרות גדולה יותר לשיקומם והחזרתם לחברה ללא נזק קבוע.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר