אני מרצה במכללה משנת 2000. ב-7 השנים הראשונות הועסקתי כ"מורה מן החוץ", הווה אומר – 8 חודשי משכורת בשנה, ללא תנאים סוציאליים. לאחר מכן שודרגתי וב-6 השנים האחרונות אני מועסקת כ"חברת סגל" – 12 חודשי משכורת. לפני החג התבשרתי כי עקב קיצוצים, המכללה נאלצת לקצץ בהיקף המשרה שלי, ועקב כך בכוונתה להחזיר אותי לדרגת "מורה מן החוץ". שאלותיי: מאחר שמדובר במשרה ציבורית – האם שינוי הסטטוס לרעה (הרעת תנאים) הנו חוקי? אם המהלך חוקי, האם יהיה נכון מבחינתי לדרוש פיצויי פיטורין לפני הסכמתי לחזור לסטטוס הקודם? והאם מגיעים לי פיצויים גם על אותן 7 שנים ראשונות, שבהן הייתה הפסקה בת 4 חודשים כל שנה, עפ"י כתב ההעסקה? מה משמעות אי הסכמתי למהלך הזה? תודה מראש!
גלית. את המקרה שלך יש לבחון בכפוף להסכם קיבוצי אם ישנו החל על המכללה בה את מועסקת, התקנון החל על חברי סגל וכד' המהווים את הנורמה המשפטית. ולכן ראשית, הצעתי לך, להתייעץ באופן פרטני ומסודר עם עו"ד המתמחה בתחום.
השינוי במעמדך עולה כדי הרעת תנאים המזכה בפיצויי פיטורים, אך יהיה נכון מבחינתך אולי לנסות לשנות את רוע הגזירה ולהיאבק בה. (סעדים זמניים וצווי מניעה). הקיצוצים במכללה כפופים לעיקרון של שוויון ותום לב, האם כך הוא המצב? האם ייערך לך שימוע?
לא ציינת אם יש לך קביעות או לא. אולם בסופו של יום נדרש ממעביד לעשות כל מאמץ, בתום לב, כדי לאפשר את המשך העסקת העובד טרם הגעה למסקנה שאין מנוס אלא מלפטרו או לקצץ בהיקף משרתו. אלא שהחובה לפעול בתום לב אין משמעה שלא תיתכן אפשרות שהמעביד "יכשל" בבחינת אפשרות כזו או אחרת.
בשים לב לשנות עבודתך הרבות ובשים לב להשלכות הקשות של קיצוץ המשרה או לחילופין פיטורייך וגדיעת הטיפוס במעלה הסולם האקדמי – מחוייב מוסד אקדמי כמו גם כל מעביד להגיע לפתרון של פיטורים כמוצא אחרון.
בכל מקרה תהיי זכאית לפיצויי פיטורים בגין כל שנות עבודתך אצל המכללה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר