שלום רב, שני נושאים ברשותכם: 1. הרעת תנאים- הגעתי לעבודה בארגון תחת כותרת מאוד ספציפית (תפקיד מוגדר), וכך גם כתוב בתנאי ההעסקה שלי. מנהל הארגון החליט להפוך אותי באופן לא רשמי לעוזרת האישית שלו, במקביל לתפקידי הרשמי, מתוקף סמכותו כמנהל הוא החל לתת לי לארגן לו את הלו"ז, העביר אליי (לנייד האישי) טלפונים, ואפילו לו"ז פרטי שלו שלא שייך לעבודה שלו בארגון. בהתחלה שיתפתי עם זה פעולה, מחשש למקום עבודתי ומרצון להוכיח נאמנות למערכת וכמובן גם את חריצותי, אך בשלב מסוים יזמתי שיחה ובה ביקשתי לעבוד בתפקיד אליו גוייסתי, ולא להתעסק בדברים אחרים. הדבר לא התקבל בברכה ונאמר לי שזה חלק מהתפקיד בארגון קטן. בהמשך, אחד העובדים בארגון התפטר ואליי הועברו גם המטלות שלו (מבלי ששאלו אותי אם זה בסדר מבחינתי), וכך עוד אנשי צוות עזבו (שניים בתפקידים זוטרים אך בעלי משמעות מן הסתם), ונשארתי לעשות גם את תפקידיהם. כמו כן, נאמר לי בפירוש שלא מתכוונים להוסיף כוח אדם במקום מי שעזב, כי אין לכך תקציב, ושהארגון החליט להמשיך עבודתו במבנה אחר: המבנה שנוצר כעת. שאלתי, האם יש בנ"ל הרעת תנאים? (חשוב לי לציין שמנהל הארגון כבר ערך עימי שיחה שבה אמר שהוא תכנן לשלוח לי מכתב פיטורים במייל, ושההתנהגות שלי- זו המסרבת לעסוק בתפקידים אחרים פרט לתפקיד שלי- היא התנהגות חצופה ואין דבר כזה לבחור מה לעשות. עליי לעשות כל מה שהארגון דורש ממני.) נושא שני- אני בעלת רכב פרטי, לצורך העבודה אני משתמשת ברכבי האישי המון (מאות ק"מ בחודש עבור פגישות, תיאומים עם גורמים שונים ועוד) ואף מבקשים ממני להשתמש ברכבי לצרכי הארגון שלא חלק מתפקידי, וסומכים עליו כחלק מהמשאבים (למשל כשארגנו יום כיף במשרד, סמכו על היציאה עם הרכב שלי, וכשצריך לקנות כיבוד, מבקשים ממני כבעלת רכב לנסוע) בחוזה סיכמו איתי על החזרי נסיעות של פחות משקל לק"מ, בהתאם לדיווח חודשי של קילומטרים שנסעתי עבור העבודה. מיותר לציין שחתמתי על חוזה כזה בתמימות. מעולם לא עבדתי במקום שמבקש להשתמש ברכב שלי תמורת החזרים, ולא ידעתי מה סכום ההחזרים המקובלים בשוק. עם הזמן הסתכלתי קצת במחשבונים שונים והבנתי שממש מדובר בניצול. הסכומים נעים בין 1.5 ל3.5 ש"ח להחזרי נסיעות בהתאם לסוג הרכב, והחזרים כאלה כוללים, מעבר לדלק גם פרמטרים שונים כגון בלאי של הרכב, ביטוחים שונים, רשיון וכו'. בנוסף, אנשים אחרים שעובדים בארגון מקבלים החזרי נסיעות אחרים לחלוטין משלי (גבוהים יותר באופן משמעותי, כמובן) הבאתי את הדברים לידיעת המנהל והוא הסכים להעלות לי את ההחזר לק"מ לסכום של 2 ש"ח. ביקשתי החזר רטרואקטיבי עבור הנסיעות שכבר נעשו על ידי לטובת העבודה בלבד (שליחויות, פגישות של הארגון ושאר דברים הכרחיים לקיום הארגון), ונתקלתי בסירוב בטענה שחתמתי על החוזה שלפיו מחזירים לי סכום של X אגורות לק"מ ואין לי יכולת לדרוש דבר אחר בדיעבד. האם זה חוקי? האם אני יכולה לדרוש החזר רטרו? האם זו עילה לתביעה או שבאמת זו בעיה שלי שחתמתי על הסכם כזה? תודה רבה לכם על האפשרות למידע.
שלום רב,
1. ניכר, כי קיבלת בהתנהגות את השינוי שחל בתנאי עבודתך. עם זאת, הרי שהגדלת עומס העבודה עלולה לעיתים להוות הרעה מוחשית בתנאי עבודה המאפשרת התפטרות בדין פיטורים.
מעבר לזה, נראה כי מעסיקך מעוניין לפטר אותך. פיטורים כאלה יעשו תוך זכאות מלאה לפיצויי פיטורים, תוך קיום חובת שימוע כדין.
2. לעניין הרכב – אכן מדובר על החזר נסיעות נמוך. עם זאת, לאחר שבאת בדין ודברים עם מעסיקך, הגעת עימו לסיכום חדש על גובה סכום הוצאות הנסיעה.
על פניו, לא נראה כי יש זכאות לדרוש החזרים רטרואקטיבים.
בברכה,
אבי מורה, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר