שלום רב, אני מועסקת כעשר שנים כמורה מן החוץ במכללה אקדמית. תנאי ההעסקה הם כאלה שבכל סמסטר אני מקבלת חוזה חדש שתקף לסמסטר עצמו. ובהתאם לכך בחודשי הקיץ אני לא מועסקת. במהלך כל השנים אני מלמדת בכל סמסטר שמונה שעות שבועיות. עתה הודיעו לי שבשנה הבאה אני אלמד שמונה שעות בסמסטר אחד ובשני רק ארבע שעות. מה שיקטין את המשכורת שלי משמעותית. שאלותי הן: 1. האם תנאי העסקה של חוזה סמסטריאלי הם חוקיים? 2. האם שינוי מספר שעות ההוראה שלי נחשב כהרעת תנאים של המעסיקים כלפי? 3. האם ישנו שלב שבו מוסד מחוייב לתת למרצה קביעות, בהנחה שהמוסד רוצה להמשיך להעסיקו? תודה רבה מראש, גבי.
שלום רב,
באופן עקרוני, שיטת העסקת מורים מן החוץ נועדה במקור להוות כר להעסקת עובדים בעלי מומחיות מיוחדת, שעיקר עיסוקם מחוץ לאקדמיה (שופטים, רופאים, רואי חשבון וכו'), ללימוד שעות ספורות במוסד האקדמי. עם זאת, בשלב מסוים הפכה דרך העסקה זו לדרך ההעסקה העיקרית של אנשי הוראה אקדמית – מעין "ישראבלוף" שנופח לממדים מפלצתיים על ידי מוסדות להשכלה גבוהה
על מנת לענות כנדרש על שאלתך יש לבחון את הסכם ההעסקה, ואת הפער בין תקופות העסקתך. כמו כן, יש לבדוק האם, כבחלק מהמכללות, ותקך נשמר עם השנים ונזקף לזכותך במסגרת תנאייך הסוציאליים.
1. עקרונית אין פסול בהעסקה לתקופה קצובה, אלא אם מדובר בפיקציה של מעביד שנועדה למנוע ולהמנע ממתן זכויות לעובד הנובעות מויתקו.
2. עקרונית כן, ככל שמדובר במשרה אותה ביצעת לאורך זמן רב במתכונת זהה. עם זאת, יש לבחון זאת בהתאם לנסיבות המקרה ולהסכמי העבודה עליהם הוחתמת.
3. מוסדות להשכלה גבוהה מתחלקות למספר קטגוריות, כאשר המכללות מתחלקות בצורה גסה למתוקצבות ולא מתוקצבות, ומקבלות את הנחיותיהן מהות"ת. כיוון שאת מועסקת כמורה מן החוץ, ניכר כי הדרך היחידה להעסיקך כמרצה קבועה הינה דרך המסלול המוכר והידוע, או דרך ארגוני הסגל הזוטר, באמצעות מו"מ קיבוצי.
בהצלחה!
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר