לי ולשותף שלי עסק משגשג. לאחרונה התחללו בינינו חילוקי דעות בקשר להעסקת עובדות מסוימות. קבענו בהסכם השותפות שלנו כי רואה החשבון של החברה יהיה בורר מוסכם מתי שיהיו חילוקי דעות. עכשיו השותף שלי רוצה שניגש לרואה החשבון כדי לעשות בוררות ואני מתנגד כי אני לא סומך על הבורר. האם הוא יכול לחייב אותי לגשת לבוררות אצל הרואה חשבון ?
שלום רב,
שאלתך מעניינת ונכונה- מה קורה אם בהסכם שותפות קיימת תניית בוררות, ואחד מהצדדים אינו מעוניין כי בעת מחלוקת אכן יפנו לאותו בורר?
ראשית, הסכם שותפות הוא הסכם מחייב לכל דבר. על מנת לקבוע בורר אחר, יש להגיע להסכמה חדשה אשר מבטלת את ההסכמה המחייבת הקודמת. ברוב המקרים נקבע בהסכמים כי שינוי ההסכם ייעשה בכתב ובחתימת שני הצדדים. ללא כל ממצא נוסף, אין לנו אלא להניח כי בשלב זה מאוחר מדי לשנות את ההסכם.
ברירה נוספת היא לבחון האם מדובר בתניית בוררות ייחודית לעניין זהות הבורר, היינו, תניה שקובעת שבכל מקרה יפנו אך ורק לרואה החשבון כבורר, או שמא התניה אינה בלעדית, ואינה מחייבת כי הבורר יהיה דווקא אותו רואה חשבון. זאת יש ללמוד מנוסח התניה. מומלץ להתייעץ עם עו"ד בעניין זה.
במקרה ששותפך פונה להליכי בוררות, באפשרותך לנסות לפנות לבית המשפט המחוזי המוסמך, ולבקש להעביר את הבורר מתפקידו מהטעם שאינו ראוי לאמון הצדדים, לפי סע' 11 לחוק הבוררות, וליתן נימוק משכנע מדוע יש לעשות כן.
כמו כן, המבחן שקבעה הפסיקה לבדיקת השאלה האם ראוי הבורר לאמון הצדדים הוא מבחן אובייקטיבי, ואין די בתחושותיו הסובייקטיביות של אחד מהצדדים כדי לומר שהבורר אינו ראוי לאמונם. יחד עם זאת, על הבורר חלה חובת נאמנות כלפי בעלי הדין (סע' 30 לחוק הבוררות), ועל כן, במידה והתגלה כי הבורר מצוי בניגוד עניינים העלול להשפיע על מהלך הבוררות או תוצאתה, ייתכן כי ניתן להגיש בבית-משפט בקשה לפסילתו.
לצערנו, לשאלתך אין "תשובת בית-ספר" פשוטה. יש לעיין בהסכם הבוררות. יש לבחון את נסיבות הפנייה לבוררות, וייתכן כי מומלץ לבחון דרכים אלטרנטיביות לפתרון חילוקי הדעות. אנו סבורים שניתן להציע ולבחון מגוון פתרונות נוספים ולהימנע מיתר מחלוקות.
לעניין זה נמליץ לך לפנות למשרד עורך דין הבקיא במשפט מסחרי למתן ייעוץ משפטי פרטני ומקיף.
בכבוד רב ובברכה,
משרד עו"ד מור ושות'.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד גיא הרשקוביץ
053-9428571
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום עמית, חשוב לבדוק תחילה האם קיים הסכם מייסדים ו/או הסכם השקעה, במסגרתם הוסדרה מערכת היחסים בין הצדדים, לרבות תנאים בנוגע לסודיות, אי תחרות וכיוב`. ככל שלא קיים הסכם כאמור, יש לבחון את נסיבות ...
המשך תשובה