שלום. אני סוכנת של מוצרי קוסמטיקה. יש לי עסק פטור. רציתי לדעת אם אני יכולה לקנות סחורה מחו"ל ו למכור אותה בארץ למרות שיש לחברה/סוכן אחר באותה עיר בלעדיות עליה?
שלום רב הדר,
מפיץ הבלעדי עשוי לתבוע אותך על גרם הפרת חוזה ההפצה הבלעדית בינו לבין היצרן, במידה ועמדת בכל היסודות הקבועים בדין- "מי שביודעין ובלי צידוק מספיק גורם לאדם (ולענייננו- היצרן) שיפר חוזה מחייב כדין שבינו לבין אדם שלישי (לענייננו- המפיץ הבלעדי), הריהו עושה עוולה כלפי אותו אדם שלישי, אולם האדם השלישי לא יוכל להיפרע פיצויים בעד עוולה זו אלא אם סבל על ידי כך נזק ממון".
יחד עם זאת, אין הדבר אומר כי בכוחו של המפיץ הבלעדי לאכוף אותך להפסיק להפיץ את המוצר בתחום הפעילות שבו הוענקה לו בלעדיות, שכן זכותו לבלעדיות היא ביחסיו עם היצרן. לעניין זה הוא יוכל לתבוע את היצרן על הפרת חוזה ההפצה הבלעדי.
וכך נאמר בפסיקת ביהמ"ש העליון:
"אין המפיץ הבלעדי יכול למנוע ממפיץ מתחרה להפיץ את מוצרי היצרן, שאותם רכש המתחרה מגורם שאינו היצרן, בתחום שבו הוענקה לו בלעדיות" (עא 2850/99 שמעון בן חמו נ' טנא נוגה בע"מ, ניתן ביום 30.10.00).
יתרה מכך, בתי המשפט רואים בעין חיובית את עיקרון התחרות החופשית וחופש העיסוק, ופועלים על מנת להרחיבה ולצמצם טענות של בלעדיות. כלומר, במסגרת בתי המשפט, טובים סיכוייה של טענת חופש התחרות על פני טענת הבלעדיות. וכך נאמר בפסק דין ע"א 371/89 ליבוביץ נ' א. את י. אליהו בע"מ (18.1.90):
"האינטרס של המפיץ הבלעדי הוא בציפייתו להמשך הקשר עם לקוחותיו. מול אינטרס זה ניצבים ומתמודדים שני אינטרסים נוספים. האינטרס האחד הוא האינטרס הציבורי שבתחרות חופשית; זה הנוסף הוא האינטרס של הפרט בחופש העיסוק. ההתמודדות בין אינטרסים מתנגשים אלה ראויה להתייחסות מפורטת יותר.
קיומה של תחרות חופשית הוא אינטרס ציבורי. שיטתנו החברתית והכלכלית מכירה בערכה של תחרות חופשית (בג"צ 125/57 אניות מיכל ומשא נ' שר האוצר, פ"ד יא 1490, 1501 (1957); בג"צ 311/60 מילר נ' שר התחבורה, פ"ד טו 1989 ,1999, ה' (1961)).
תחרות חופשית עשויה להביא להורדת מחירים, לשיפור איכותו של המוצר ולשיפור השירות אשר ניתן אגב מכירתו. תחרות חופשית עשויה אף לעודד פיתוחו של המשק בדרך של יזמות לגיטימיות לסוגיהן. הישגים אלו, אשר התחרות החופשית עשויה להשיג, אנו מבקשים לעודד.
ביטוי להיותה של התחרות החופשית ערך בשיטתנו ניתן למצוא בחוק ההגבלים העסקיים, התשי"ט-1959. מטרתו של חוק זה היא לאסור על הסדרים כובלים אשר נוגדים את טובת הציבור. אחד השיקולים המרכזיים בבחינת טובתו של הציבור הוא הבטחת קיומה של פעילות כלכלית חופשית. כדברי השופט ד' לוין ב- בג"צ 588/84 ק.ש.ר. סחר אזבסט בע"מ נ' יו"ר המועצה לפיקוח על הגבלים עסקיים ואח', פ"ד מ(1), 29, 38-37 (1986):
"תחרות בריאה וחופשית בין יצרנים מבטיחה לצרכנים את המוצר בעל האיכות הטובה ביותר במחיר הסביר ביותר, המשקף בצורה המדוייקת יותר את הביקוש שלו. כמו-כן, תחרות מהווה תמריץ לייעול, לפיתוח ולחדשנות, דבר שיביא לירידה בהוצאות הייצור ולעליה באיכות המוצר."
השיקול של תחרות חופשית, קיים גם מקום בו מדובר בתחרות פנימית (COMPETITION INTRABRAND) בין מפיצים של מוצר זהה. גם כאן יש בתחרות החופשית כדי לעודד הורדת מחירים ושיפור השירות ללקוח.
חופש העיסוק מוכר בשיטתנו החברתית והמשפטית כאחד מחירויות היסוד הבסיסיות של האדם (בג"צ 1/4 ס.ש. בז'רנו ואח' נ' שר המשטרה ואח', פ"ד ב' 80, 83-82 (1949)). כפי שצויין ב- בג"צ 337/81 מיטרני ואח' נ' שר התחבורה ואח', פ"ד לז(3), 337, 353 (1983), "נקודת המוצא, המקובלת בחברה חופשית היא, כי אדם רשאי לעסוק בכל עבודה או משלוח יד, כל עוד לא נקבעו לגביהם הגבלות או איסורים, ואלו האחרונים אין להטילם ולקיימם אלא לפי הוראתו המפורשת של החוק".
מהי תוצאת ההתמודדות בין ציפייתו של המפיץ הבלעדי לקשר עם לקוחותיו מזה, ובין האינטרס הציבורי שבתחרות חופשית והאינטרס של הייבואן המתחרה לחופש העיסוק מזה? נראה כי בהתמודדות זו ידי האינטרסים של התחרות החופשית ושל חופש העיסוק על העליונה. עצם הפגיעה בציפייתו המסחרית של המפיץ הבלעדי, אין די בה כדי להפוך את התעשרותו של המתחרה לבלתי-צודקת. שיקולים שביסוד התחרות החופשית וחופש העיסוק מובילים למסקנה, כי אף אם קיימת התעשרות של המתחרה על חשבון המפיץ הבלעדי, הרי שאין לומר שהיא "אינה כדין".
לדעתי, אם-כן, עצם הפגיעה בציפיה לקשר מסחרי, אינה הופכת כשלעצמה את ההתעשרות אשר צומחת בגינה לבלתי-צודקת".
תשובתנו זו מציגה את הספקטרום הרחב והאיזון העדין בו בתי המשפט נדרש לאזן ולהכריע.
אנו ממליצים לך לפנות לייעוץ משפטי פרטני.
מור ושות' - משרד עורכי דין
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד גיא הרשקוביץ
053-9428571
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
רובי שלום מכירת מוצרי תעבורה מצריכה הגשת בקשה למתן רשיון לסחר במוצרי תעבורה על פי חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב. חסרים פרטים על פרטי המוצרים שהינך מבקש למכור . הינך מוזמן לפנות למשרדי להמ...
המשך תשובה