שלום רב, פתחתי שותפות עם עוד שותף אחד ויש סעיף בחוזה שאוסר על עיסוק בתחום במשך 4 שנים אם מישהו מאיתנו מחליט לפרוד. האם זה סעיף חוקי?
דרור שלום רב,
על פניו נדמה כי תקופה של 4 שנים היא תקופה חריגה ובלתי סבירה להגבלת תחרות. אולם, לשם מענה על שאלתך, יש לבחון מספר קריטריונים נוספים כגון הנושאים הבאים:
על מה נועדה להגן תניית הגבלת התחרות? האם היא נועדה להגן למשל על זכויות קנייניות כגון סודות מסחריים, או שהיא נמצאת בהסכם "ליתר ביטחון בלבד"? האם קיימים לשותפות סודות מסחריים יוצאי דופן, כך ש4 שנים היא תקופה הגיונית וסבירה על מנת לשמור על הסודות המסחריים באמצעות תניית אי תחרות? האם הטכנולוגיה המתפתחת מאפשרת הנדסה חוזרת של הנוסחה בקלות תוך שנה למשל, כך שתקופה של 4 שנים להגבלת תחרות היא בלתי פרופורציונלית לקצב התקדמות הטכנולוגיה?
עוד יש לבחון האם בין הצדדים להסכם יש כוח כלכלי שווה, כך שהתניה לא הוגנת או מנצלת כוח לצורך לא לגיטימי ו/או בלתי ענייני ובלתי הוגן. ככל שקיים מאזן כוחות שוויוני בין הצדדים להסכם, כך ניטה להתאים אמות מידה מקלות לשאלת סבירות תקופת הגבלת התחרות.
להשלמת התמונה, נבקש להפנותך לאמור בפסק-דין ה"פ (ת"א) 1173/07 יניב פרטוש תמיר נ' שי עשהאל (ניתן בנבו, פורסם ביום 18.12.08):
במשפט הפרטי נבחנת תניית אי התחרות במסגרת "תקנת הציבור" שבסעיף 30 לחוק החוזים חלק כללי. במסגרת זו ניתן לאזן בין זכות היסוד לחופש העיסוק לבין חירות ההתקשרות. בע"א 3156/98 בן ישי נ' וינגרטן, פ"ד נה (1) 939, (להלן: "עניין בן ישי"), עמד כב' השופט א' ריבלין על האיזון שיש לערוך במסגרת זו (עמ' 952 לפסק הדין, החל מפסקה 11 לפסק דינו):
"... סבירות ההגבלה נבחנת לאורם של ערכים אחרים המתחרים בזכות לחופש העיסוק. היא נמדדת על-פי טיבה של ההגבלה בהתחשב בהיקפה וגם בטיב הקשר החוזי שבין הצדדים. "המבחנים הם בעיקר לאור אופי ההגבלה, היקפה, הזכויות הקנייניות עליהן היא באה להגן, תחום וזמן תחולתה, אם נועדה ההגבלה להגן על סודות מקצועיים או מסחריים אשר נרכשו עקב היחסים המשותפים בין בעלי-הדין, וכדומה שיקולים העשויים ללמד אם בנסיבות המקרה המסויים עשוי צד אחד להפיק הנאה יתירה מבלי שיהיה זכאי לכך מבחינת היחסים החוזיים שביניהם מבחינה כוללת" (ע"א 365/74 "טרומאסבסט" חברה להרכבת לבנים טרומיים בע"מ נ' זכאי [14], בעמ' 797)."
אשר על כן, נמליץ לך להסתייע בעו"ד לייעוץ משפטי אשר הולם את המקרה הקונקרטי שלכם.
בברכה, משרד עו"ד מור ושות'.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד גיא הרשקוביץ
053-9428571
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום שי, דווקא בשותפות משפחתית ישנה חשיבות רבה לעריכת הסכם שותפות, שכן לעיתים קרובות הצדדים אינם מסדירים את היחסים העסקיים בין הצדדים, בשל יחסי האמון המשפחתיים. לכן חשוב לערוך הסכם יסודי ומפורט, שי...
המשך תשובה