שלום לך אורלי. תודה לך על ניהול הפורום. כמי שאינני מצויה בתחום, הוא מעניק מידע חיוני. ביקרתי בכמה מקומות של דיור מוגן, ונדהמתי מהעלות הגבוהה, של הפיקדון, הנשחק כל שנה, ושל דמי אחזקה של בערך 9,000 בחודש ללא ארוחות, חשמל, כבלים, ארנונה ועוד. מאד התאכזבתי שאין סידור של קניית יחידת הדיור ורישומו בטאבו. מתרשמת, שדיור מוגן, ברמה טובה, מיועד בעיקר לבעלי ממון. עבדתי במקום ציבורי עשרות שנים, אך הפנסיה היא כ- 5,400 שקלים. עם קצבת הזקנה מצליחה לממן הוצאות נוספות החיוניות לי. ברשותי דירה 2 חדרים, בצפון, אך בחישוב, המסקנה היא שאינני יכולה להיכנס לדיור מוגן. בת 71, עצמאית, בעיות רפואיות שמסתדרת איתן, ללא משפחה וחושבת גם על מצב בו אזדקק אולי בעתיד למחלקה סעודית, והעלויות יזנקו. מעיון בפורום, הבנתי שמעבר לעלויות הגבוהות, בדיור מוגן ברמה טובה, עלולות לצוץ בעיות משפטיות, ואני ממליצה לאחרים להיעזר בעו"ד לפני חתימה. בתי דיור מוגן ברמת שירות נמוכה יותר, לא נראו לי. אני רוצה לחייך כשאני נכנסת לדיור מוגן , אך כנראה אצטרך לוותר. שיתפתי אתכם, כי די התאכזבתי מהעלות. במיוחד מהעובדה שהפיקדון נשחק כל שנה ויחידת הדיור לא בטאבו. וכן דמי האחזקה הגבוהים. כיום אני משלמת חוגים, בריכה, הרצאות, במסגרת עיר מגורי, בעלות של כ 340 ש"ח בחודש. מבינה שתמחור דמי אחזקה בדיור מוגן הוא שונה. תודה לך אורלי. את מסייעת לרבים באמצעות הפורום. *שאלה לגבי ידידה: אחוז השחיקה 3.5% הוא כולל מע"מ? או לא כולל? והאם המספר הזה לפיקדון, ( ולא לדמי כניסה של שחיקה מוגברת) נתון למשא ומתן ? או קבוע בחוק?
שלום סיגל,
תודה רבה על הודעתך. הכתיבה הכנה שלך נגעה ללבי.
הצפת בה סוגיה חשובה, הנגישות הכלכלית של בתי הדיור המוגן, שמטרידה רבים מבני הגיל השלישי. לעניין זה חשוב לי להבהיר, שניתן וצריך "לתפור" מול בית הדיור המוגן מתווה כלכלי , שמותאם לצרכים ולאפשרויות *האישיות* שלך. מסלולי ההתקשרות משתנים מבית לבית. וגם בבית נתון ישנם מסלולים מגוונים, שמשתנים מעת לעת, בשים לב לשיקולים של הבית.
המלצתי היא לא לוותר מראש, אלא לנהל מו"מ פתוח ויצירתי, עד לגיבוש מתווה שהולם את יכולותייך.
אשר לשאלה שהעלית בנושא שיעור השחיקה של דמי הפיקדון:
לשאלה אם שיעור השחיקה קבוע בחוק או נתון למו"מ - חוק הדיור המוגן שומר על זכויות הדיירים במישורים שונים, ובכללם במישור הכלכלי. למשל, על הזכות לקבל חזרה את יתרת הפיקדון בתום ההתקשרות או חלילה במצב של חדלות פירעון. מטעם זה החוק מחיל על בתי הדיור המוגן חיובים שונים, כגון החובה להעמיד בטוחה להחזר יתרת הפיקדון בתנאים מסוימים.
בכל הנוגע לתנאים המסחריים של ההתקשרות בין הצדדים, החוק איננו מתערב בחופש הכלכלי של הצדדים, אשר מגבשים אותם בהסכמה באמצעות מו"מ. לכן תוכלי למצוא שיעור שחיקה משתנה בין בית לבית. גם בבית נתון שיעור השחיקה מתעדכן מעת לעת.
בפרקטיקה הנוהגת במו"מ המסחרי מול בתי הדיור המוגן בדרך כלל לא נמצא הסכמה מצד בית הדיור המוגן להקטין את שיעור השחיקה לבדו. מקובל, שהסכמת החברה לשינוי בשיעור שחיקת הפיקדון הנקוב בהסכמיה, תותנה בשינוי מקביל במספר שנות השחיקה ו/או בשינוי גובה דמי האחזקה, כפועל יוצא משינוי שיעור השחיקה.
על אף האמור לעיל המלצתי היא, תמיד, לבדוק את האפשרות הרצויה לך מול הבית הספציפי. ייתכן שתופתעי לטובה.
לצורך מענה על השאלה, האם שיעור השחיקה בו נקבת כולל/לא כולל מע"מ - יש לבחון את ההסכם המסוים בו התקשרה ידידתך. פרט מהותי זה יעוגן בו במפורש.
בהצלחה רבה,
אורלי.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אורלי רוזנבוש בן אשר
053-6112811
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום דגנית, פורום זה עוסק בדיור מוגן לאוכלוסייה המבוגרת, אשר חל עליו חוק הדיור המוגן, התשע"ב - 2012. מעבר לכך, פלטפורמה זו איננה מהווה תחליף לייעוץ משפטי מעמיק, וודאי כאשר מדובר בתביעות משפטיות, ...
המשך תשובה