שאלה- זכויות יוצרים על סמל של ארגון
אנו קבוצה שהקימה ארגון לפני שנה. אנו לא עמותה. כולנו בהתנדבות. אחד החברים התנדב לעצב לנו את סמל הארגון. יחדיו התייעצנו על העיצוב ונעשו כמה סקיצות עד שבחרנו בסמל (שעוצב אך ורק לצורך הארגון). מאז ועד היום הארגון צבר מוניטין ונעשה שימוש בסמל.
היום אותו מתנדב מבקש שנפסיק להשתמש בסמל מכיוון שהוא עזב את הארגון. הוא אינו מעוניין בכסף. האם במידה ונמשיך להשתמש בסמל- אנו עוברים על החוק של זכויות יוצרים?
רז שלום,
מדבריך משתמע שלא היה הסכם כלשהו בכתב. צריך לבחון את מכלול הנסיבות וללמוד מהן מה היו ההסכמות בעל-פה ו/או ההסכמות המשתמעות מהתנהגות הצדדים. האם היה ויתור משתמע כלשהו מצד היוצר? בכל מקרה ייתכן שיש כאן הסתמכות של חברי הארגון על מצג של היוצר ועשויה לחול עליו מניעות מלהעלות טענה בעניין זה.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
אכן צדקת- לא נעשה כל הסכם בכתב. ההסכמות היו בע"פ בלבד: היוצר יצר את הסמל כאקט התנדבותי למען תועלת הארגון.
למה כוונתך בדברים "יתכן שיש כאן הסתמכות של חברי הארגון על מצג של היוצר"?
האם יוצר שנתן הסכמתו לשימוש ביצירה לא יכול לחזור בו? האם הוא יכול לומר- עד עכשיו זה בסדר שהשתמשתם בסמל, אבל מעכשיו ואילך אני מסרב שתשתמשו ואחרת אתבע אתכם על זכויות יוצרים?
אם הוא יכול לעשות זאת- אנו בבעייה, כי לסמל הזה יש כבר מוניטין
רז שלום,
שתי האפשרויות שציינת אכן אפשריות. הדבר תלוי בנסיבות העניין. מתיאורך נשמע שהיוצר מנוע מלחזור בו אולם תשובה ברורה יותר תוכל להינתן רק לאחר בחינת הפרטים המלאים של המקרה.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
במה זה תלוי בדיוק?
לחילופין, האם תוכל בבקשה להפנות אותי אל לשון החוק הרלוונטי?
תודה רבה.
רז הנכבד
בהתאם להוראות חוק זכות היוצרים, זכות הבעלות בסמל נתונה למעצב שייצר את הסמל.
על מנת לטעון לבעלות בסמל זה, עליכם להוכיח שיוצר הסמל העביר ו/או התכוון להעביר את זכות הבעלות לארגון.
על פניו, הצדק הוא עם המתנדב והוא רשאי לדרוש ממכם לחדול משימוש בסמל.
בכדי להימלט מתוצאה זו, כאמור, עליכם להוכיח שבוצעה העברת זכות מלאה.
העובדה שהסמל נוצר למען האירגון יכולה לתרום לביסוס התשתית העובדתית הדרושה, אך לד די בעובדה זו לבדה.
אני מציע לכם לנסות לפתור עם המעצב את המקרה בצורה עניינית ומכובדת.
בהצלחה
עמיר
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר