שלום לכם,
אני עובדת במוסד אקדמי ציבורי,
לפני חודש קיימנו יריד תעסוקה גדול המיועד לסטודנטים ומחפשי עבודה אחרים.
במסגרת היריד הפקנו חוברת המרכזת את כל המציגים ביריד ואת כתובות המיילים האישיות של אנשי הקשר שלהם.
החוברת חולקה ביום היריד ויום למחרת הועלתה לאתר האינטרנט שלנו, בפורמט זהה לפורמט המודפס.
בעמוד הראשון בחוברת כתבנו במפורש: "שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול בקטלוג זה אסור בהחלט אלא בהוראה מפורשת בכתב" - האיסור האמור, מופיע באופן זהה גם בפורמט החוברת המקוון.
יום למחרת היריד הגיעה למייל של כל עובדי המחלקה (שכתובות המייל שלהם מצויות בחוברת המדוברת) פרסומת המיועדת לכל המציגים ביריד (כל הלקוחות שלנו למעשה).
הפרסומת נשלחה מאת פורטל השמה (שמתחרה באתר האינטרנט שלנו) והיא מציעה ללקוחותינו הטבת חינם, שמטרתה למשוך אותם אליהם ולהפכם ללקוחות.
מתברר שמנכ"ל הפורטל איתר את החוברת המקוונת באתר האינטרנט שלנו ושלח את הפרסום לכל כתובות המייל המופיעות בה (שהן כאמור ברובן כתובות אישיות של אנשי הקשר עימם עבדנו), וזאת על אף האיסור שכתבנו בעמוד הראשון.
מדובר בניצול של יריד שמטרתו מציאת עבודה לסטודנטים ושימוש בו כפלטפורמה שיווקית להגדלת נתח הלקוחות ותחרות ישירה בנו, מארגני היריד. בנוסף, הפרסום מעביר מסר שיש קשר בינינו, כגוף אקדמי ותיק וידוע לבין המפרסם המדובר שהוא פורטל קטן ולא מוכר.
האם המעשה מקים לנו עילת תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים או תחרות בלתי הוגנת?
תודה מראש על העזרה.
שלום אריקה,
ישנם מספר אפשרויות, שקצרה היריעה מלהרחיב על כולן. העיקרית שבהן היא תביעה בגין חוק הספאם (פיצוי ללא הוכחת נזק). מומלץ לעיין בהוראות התיקון לבדוק אם אופי הפנייה נכנס לגדר האסור בחוק זה.
בברכה,
תומר אפלדורף, עו"ד
אפלדורף ושות', עורכי דין ומגשרים
קניין רוחני, ליווי חברות, ליטיגציה מסחרית
לפי חוק הספאם אין לנו עילת תביעה, כיוון שאותו מפרסם מציע הטבת חינם ולכן לא מעודד הוצאת כספים.
השאלה אם הפסקה שכתבנו שאוסרת שימוש מסחרי במידע המופיע בחוברת מקנה לנו עילת מסוג אחר? (למשל, הפרת זכויות יוצרים, תחרות בלתי הוגנת או משהו אחר)
שלום אריקה,
יתכן ויש עילה בגין הפרת חוזה (למרות שהפסיקה האמריקאית בתחום לא אחידה), הפרת זכויות יוצרים - אין. תחרות בלתי הוגנת - שימי לב לסעיף 3 לחוק עוולות מסחריות:
לא ימנע ולא יכביד עוסק, באופן לא הוגן, על גישה של לקוחות, עובדים או סוכנים אל העסק, הנכס או השירות של עוסק אחר.
בהנחה שניתן להוכיח את הסעיף הנ"ל, ניתן לזכות בפיצוי ללא הוכחת נזק של עד 100,000 ש"ח (כאשר בפועל, בתי המשפט פוסקים סכומים נמוכים בהרבה...).
בהצלחה!
תומר אפלדורף, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר