שלום, אני לא בטוחה שהשאלה מתאימה לתחום של לשון הרע. הגרוש שלי כותב מאמרים ומרצה בנושאים הקשורים למשפחה. לאחרונה גיליתי שהוא פרסם מאמר ובו ציטוטים של אנשים. מרבית הציטוטים הם אמירות שלי משיחות שערכנו בעבר. הוא מכחיש וטוען שאלו אמירות של אנשים שמצא בפורומים באינטרנט. אני לא מעוניינת שדברי או שהמשפחה שלי תשמש אותו בכתיבת מאמרים או בהרצאות. האם הדרישה שלי לגיטימית מבחינה חוקית? במקרה הצורך, האם יש לי אפשרות לעצור פרסומים עתידיים במסגרת החוק או לתבוע על פרסומים שכבר נעשו? תודה.
שיר שלום,
השאלה העיקרית היא האם ניתן להבין מהפרסומים של הגרוש, במפורש או במשתמע, שהדברים מתייחסים אלייך או למשפחתך.
אם כן, חוק הגנת הפרטיות אוסר על "שימוש בידיעה על עניניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה" או "פרסומו של ענין הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם, לרבות עברו המיני, או למצב בריאותו, או להתנהגותו ברשות היחיד". ניתן יהא לראות בפרסום שכזה משום הפרת חוק הגנת הפרטיות.
כמו כן, הפרסום עלול להיחשב גם הפרה של חוק איסור לשון הרע, בהנחה שפרסום הציטוטים עלול לגרום לאחד מאלו: להשפיל אותך בעיני הבריות או לעשותך מטרה לשנאה, לבוז או ללעג / לבזות אותך בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסות לך / לפגוע במשרתך, עסקך או משלח ידך או לבזותך.
יש לציין כי מכח שני דברי החקיקה לעיל תוכלי לבקש הן סעד כספי והן סעד של צווי מניעה ביחס לפרסומים, ואף תחת תנאים מסוימים המעשים האמורים יכולים להיחשב כעבירה פלילית.
כל זמן שאין הגרוש מייחס הציטוטים אלייך במפורש ו/או לא ניתן להבין מבין השורות כי הוא מייחסם אלייך – סביר להניח שאין הוא מפר את החוקים הנ"ל.
השאלה שהצגת מעלה גם את סוגיית זכות יוצרים. במקרים מסוימים (מיוחדים, יוצאי-דופן) שבהן ניתן יהיה לראות בשיחות שלך "יצירות" המוגנות בזכויות יוצרים (לרבות קיום דרישת ה"קיבוע"), ככלל אין לעשות שימוש בהן ללא רשותך.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר