שלום רב,
אני מעצב ומתכנת אתרים צעיר בפרילנס. לפני כשנתיים יצרתי לחברה אתר בית, הן את העיצוב והן את התיכנות. לפני כחצי שנה פנתה אלי בעלת החברה לקבלת הצעת מחיר ליצירת אתר שני, שיהיה העתקה של הראשון אבל עם תכנים שונים. את הצעת המחיר לא קיבלה, אבל את האתר השני בכל זאת יצרה (כנראה בעזרת מתכנת אתרים אחר), כהעתק של הראשון. האתר משתמש באותו עיצוב ואף באובייקט פלאש מהאתר המקורי.
מעולם לא נחתם חוזה בינינו שהסדיר את נושא הקניין הרוחני. שאלתי היא: האם העיצוב הוא אכן עוד קניין רוחני שלי? האם יש פה מקום לקבלת פיצוי? אם כן - אילו צעדים כדאי לי לקחת לטפל בעניין?
אולי חשוב גם לציין כי הלקוחה יצרה את האתר בסב-דומיין של האתר הקודם, אבל האתר עצמו, כפי שאני רואה זאת, הוא עדיין ישות חדשה ומובדלת.
אשמח לכל עזרה.
בתודה מראש,
אורי
הי אורי להלן תשובה מפורטת:
היוצר של יצירה הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה.
במקרה של מעביד- המעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת.
במקרה של פרילנסר - ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע.
שים לב כי ביצירה שהיא דיוקן או צילום של אירוע משפחתי או של אירוע פרטי אחר, שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה הוא המזמין, אלא אם כן הוסכם אחרת.
(זה אם בפלאש השתמשת בצילום)
האם יש לך זכויות יוצרים בעיצוב?
זכות יוצרים יכולות לחול על צורת עריכה או עיצוב מיוחדת. הדרישה הינה, כי היצירה לא תהיה מועתקת מיצירה אחרת, אלא תהווה יצירה מקורית. המבחן אשר נקבע בפסיקה לשאלת המקוריות הינו, האם הושקע מאמץ מחשבתי, עמל או מיומנות מיוחדים ואף נקבע כי דרישת המקוריות אינה נפגעת מכך שחומר הגלם ליצירת היצירה היה בנחלת הכלל. כלומר אתה יכול להיות,בעל זכויות יוצרים של האתר, המורכב ממרכיבים שונים, כגון: צורה, צבעים, עמודות וחלוקת האתר.
אם מדובר באמת בעיצוב מיוחד הייתי ממליץ להתחיל במכתב התראה בעניין
מקווה שעניתי על שאלתך
בברכת , עו"ד רפאל בייפוס
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר