אני עוסק בבניית אתרים,
אתר אינטרנט של לקוחה שלי, נבנה מתבנית עיצוב חינמית, כולל רשיון מלא המצהיר כי התבנית חינמית לחלוטין.
התבנית הזו, מוצגת להורדה בחינם מ 60 אתרי אינטרנט שונים ברחבי העולם. בכולם מצוין כי התבנית חינמית.
לפני מספר ימים, קיבלתי דרישה מחברת גטי-אימג'ס לשלם בגין הפרת זכויות יוצרים לתמונה שנמצאת באותה התבנית ובאתר כמובן, כיוון שיש הפרת זכויות יוצרים.
אציין כי הסרתי את התמונה מיידית.
דרך אגב, גודלה של התמונה קטן מאד, וחסר משמעות בעיצוב האתר, פשוט היא היתה חלק מהתבנית.
החזרתי לעו"ד שפנה אלי תשובה וקישור ללפחות 40 אתרי אינטרנט שמצהירים ברישוי שלהם, כי התבנית והתמונה חינמיים.
אך הוא בשלו. הוא טוען שאם אותם אתרים מציינים שזה חינמי, שאני אפנה אליהם ואתבע אותם.
כאשר כל האתרים, גם אותו אתר שטוען לכאורה שזה שלו (גטי אימג'ס) וגם כל שאר האתרים המציעים את התמונה חינם ללא תמורה, כולם כולל כולם מארצות שונות בעולם, וכמובן שאין לי אפשרות לא לתבוע אותם או לבוא איתם במשא ומתן.
השאלה שלי, האם סעיף 58 לחוק זכויות יוצרים, מגן עלי כמפר תמים במקרה זה ?
איך אני יכול באמת לדעת אם התמונה מוגנת בזכויות יוצרים דווקא ע"י גטי אימג'ס ולא מן הנמנע שעוד אתרים רשאים למכור או לשווק את התמונה ?
אשמח לעצות.
אציין כי אני אדם פרטי, אין לי סכומי כסף לשלם להם, בטח לא לדרישות הראשוניות שלהם...
תודה
על פניו נראה שאתה מכוסה מן ההיבט המשפטי (לאו דווקא על ידי טענת מפר תמים - אולי זוטי דברים, שימוש הוגן וטענות אחרות אפשריות).
בנוסף יתכן שגם אם בית המשפט יקבע שהייתה הפרה, סביר שהפיצוי בגינה יהיה נמוך באופן מיוחד....
לאחר שכבר שלחת מכתב תשובה לגטי אימג'ס אין עוד הרבה מה לעשות. רק לחכות לתשובתם ולראות אם הם מתכוונים להגיש כנגדך תביעה בעניין.
בברכה,
תומר אפלדורף, עו"ד ומגשר
מה שמטריד אותי לאור התשובות והחוק היבש, כמי שבונה אתרי אינטרנט, העיצובים נרכשים ברובם מאתרים שונים המציעים עיצובים ותבניות, במחירים שונים, וחלקם בחינם.
השאלה, בכל עיצוב ותבנית שאני משתמש, אם נרכשה בכסף ואם בחינם, לכל עיצוב כזה יש רשיון שימוש שהכל חוקי.
ובכל מקרה כזה, יכול לצוץ מישהו שיגיד שיש שם אלמנט שנגנב ממנו....
לגבי המקרה שלי האישי, ניסיתי להתחקות אחרי המקור האמיתי, וזה די סבוך.
האתר שמספק את התבנית ומצהיר שהכל כשר כדת וכדין, מארה"ב.
חברת גטי אימג'ס שטוענת שזה שלה מלונדון.
הצלם מארה"ב גם כן, ולא ענה לפניה שלי במייל (הגעתי עד אליו)
ואננחו, מה מישראל.
בקיצור, מאד מטריד, כיוון שרוב החברות שבונות אתרים, ובעצם, כמעט כל אתר באינטרנט, התמונות המוצגות בו, נרכשות ממאגרי תמונות, אם בתשלום ואם בחינם, הכל עם רשיון.
ותמיד יכול לצוץ מישהו ולהגיד שזה שלו ונעברה עבירה וידרוש פיצוי.
השאלה איפה פה החוק במקרה הזה מגן עלינו, המעצבים או בוני האתרים, לפי סעחף 58 של מפר תמים.
נושא מטריד ביותר.
לצערי מצבך לא מזהיר. אם אתה מסתכן באתרים חינמיים תחשוב מה זה אומר. כל צילום שייך לצלם כלשהו והסיכון שמישהו מטעה אותך הוא גדול במיוחד. בסופו של דבר זה שנתן לך אולי ייפגע אך אתה תיפגע יותר. לא תוכל לטעון לתום לב כי אתה איש מקצוע ולא אדם מהרחוב שלא מתמצא. עובדה שאתה כותב פה. הסעיף הזה לא מיועד לאנשי מקצוע. כדאי שתתייעץ עם עורך דין לגבי זה.
אבל בכל מקרה, יש משהו בטיעון של עורך הדין שלהם. לפי החוק היבש אתה הוא זה שהשתמש בתמונה שהזכויות עליה שייכות להם, והרי לא תצפה שהם ימצאו וירדפו אחרי כל אתר שמספק לגולשים תמונה שלא שייכת לו. תכלס, אין מתנות חינם. זה כמו ש-20 חנויות בתחנה המרכזית ימכרו רכוש גנוב, ואתה תקנה מאחת מהן ותיתפס. מה אתה חושב שהמשטרה תעשה איתך?
עכשיו, ששלחת להם קישורים, אז סביר שהם יפנו גם לבעלי האתרים האלו, אבל בינתיים אתה הוא זה שמבחינתם עבר על החוק.
בתור מי שקיבל מהם פעם מכתב דומה אני יכול להציע לך שעדיף שתנסה להגיע איתם בכוחות עצמך לאיזושהי פשרה על סכום נמוך יותר. בסך הכל, אם תלך עם עורך דין מולם, גם הוא יעלה לך כסף ולא בטוח שמה שהוא יחסוך לך מולם ישתלם לך בסוף. נראה לי שבמקרה שלך אתה יכול לצאת די בזול מזה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר