שלום
שמי נתן, יש לי בית תוכנה.
להרבה מהתוכנות שאני בונה יש דמיון רב.
לדוגמא להוסיף מפת ניווט בתוכנה.
בניתי החודש 3 תוכנות עם אפשרות של ניווט
בעולם של הפיתוח במקום ליצור משהו אותו הדבר פעמים.
אנחנו משתמשים בקטעי קוד שכבר יצרנו פעם אחת, ופשוט מעתיקים אותם לתוכנות אחרות שאנחנו יוצרים.
ובהתאם לדוגמא: כתבתי פעם אחת מפת ניווט והשתמשתי באותו קוד עבור כל הלקוחות שביקשו תוכנה עם מפת ניווט.
הגיע אליי לקוח א' שביקש שאבנה לו תוכנה מסוימת עם מפת ניווט, אבל ביקש שאחתום על מסמך IP
שהבנתי שזה אומר שכל מה שאני יוצר בשביל לקוח א' שייך ללקוח א' ואני לא יוכל להתשמש במה שיצרתי עבורו.
לשאלתי
בעצם אחרי שאני אצור ללקוח א' את התוכנה עם מפת הניווט.
יגיע לקוח ב' שירצה תוכנה עם מפת ניווט, ואני אצטרך לכתוב את מפת הניווט מחדש מכיוון שהקוד הקודם שייך ללקוח א'.
וזה לא רק מפת הניווט זה עוד המון קוד שאני ממחזר בין לקוח ללקוח ואצטרך לכתוב הכל מההתחלה בגלל שכביכול כל הקוד שייך ללקוח א'.
מה עליי לעשות ?
באותו חוזה בין לקוח א' הוא ביקש גם אי תחרות, שאומר שאני כבית התוכנה לא יכול ליצור תוכנות דומות דמיון רב לאותה תוכנה שלקוח א' ביקש.
זה אומר שאני יכול לעשות תוכנות עם מפת ניווט אבל שלא יהיו אותם הפונציוליות בדיוק כמו ללקוח א'.
הסכמתי על זה, אז למה עדיין לקוח א' דורש שאחתום על מסמך IP, למה זה מאוד חשוב לו ?
נתן שלום,
תוכנת המחשב היא יצירה המוגנת לפי חוק זכויות יוצרים.
ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר, כלומר אתה אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע.
מסמך ה- IP אם אני מבין נכון מוסר לו את כל הזכויות בקניין הרוחני
כך שלא תוכל לעשות שימוש בקוד הספציפי
לגבי תנית אי תחרות \ לפעמים הקביעות הללו בין הצדדים בעיתיות או לפחות מוגבלים בזמן מכיוון שהדבר עלול לסתור את חוק יסוד חופש העיסוק
רצוי שעו"ד מהתחום יבדוק את המסמך
בברכה
רפי בייפוס,עו"ד
אני הגעתי להחלטה שאני לא יכול לתת ללקוח את הזכויות על ה IP
מכיוון שאם אני אתן לו את הזכויות למעשה הקוד שאני יוצר עבורו יהיה שייך לו.
וברגע שלקוח אחר יגיע אליי אני אצטרך לכתוב את הרבה מאוד קוד מהתחלה, וזה יגזול ממני הרבה מאוד זמן וכסף דבר שיגרום לפשיטת בית התוכנה.
אני שואל, באילו מצבים חברות בית תוכנה חותמות על הסכם IP ללקוח ?
נתן שלום,
לעיתים בית תוכנה יסכים להעברת כל הזכויות ללקוח כאשר הוא מפתח תוכנה ייחודית ללקוח וכאשר בית התוכנה מתוגמל בהתאם.
במקרה שלך אפשר למצוא פתרונות מיטביים בצורה של מתן רישיונות שימוש ותפירת הגדרת היקף רישיון השימוש למקרה הספציפי, לפי צרכי הלקוח.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר