שלום רב,
ברשותי רשת חברתית אשר בה נוהגים גולשים לפרסם תמונות שלהם(כמו בפייסבוק). בין התמונות שהם מעלים באתר, קיימים גם תמונות שלהם אשר צולמו ע"י אתר מסחריים שמצלמים אנשים במסיבות.
תנאי השימוש באתר מחייבים את הגולשים לעלות רק תמונות שהם בעלי הזכויות עליהם.
בימים אלה קיבלתי מכתב התרעה מאותו אתר מסחרי אשר טוען כי הוא בעל הזכויות על התמונות עם הלוגו שלו, וכי הוא מעוניין לדרוש את הסרת כל התמונות של אותם אנשים שצילם.
כעת יש לי שתי שאלות:
1. האם אדם שצילמה אותו אותה חברה מסחרית שמצלמת במסיבות, רשאי לעלות את התמונות שלו לרשתות חברתיות? או שהזכויות על התמונות שלו שייכות לאותה חברה מסחרית ולו אין אישור להשתמש בתמונות שלו?
2. האם הגולש נושא באחריות על הפרה של זכויות יוצרים במידה ואישר בעת הרישום שהוא אחראי על כל תמונה שהוא מעלה? ואם כן, האם עלי לתבוע כעת כל גולש בנפרד על כל תמונה מפרת זכויות יוצרים שהוא העלה?
ליאור שלום,
בתשובה לשאלה הראשונה:
לפי חוק זכות יוצרים, הכלל הוא שהחברה המעסיקה את הצלם היא הבעלים הראשון של זכות היוצרים בתמונה. לכלל זה יש חריגים, שאחד מהם הוא שאם מדובר בתמונה מתוך אירוע פרטי, הבעלים הראשון של זכות היוצרים הוא מי שהזמין את הצילום.
המצולם יכול לקנות את זכויות היוצרים בתמונה או לפחות לקבל רשות מהחברה להשתמש בתמונה – אבל נטל ההוכחה להוכיח שרכש זכויות כלשהן בתמונה – מוטל עליו.
בתשובה לשאלה השנייה:
במידה שהמשתמש באתר העלה תמונה ללא רשות בעל הזכויות, הדבר עשוי להיחשב כהפרת זכות יוצרים אם אין מדובר ב"שימוש הוגן" (הרחבה בדבר "שימוש הוגן" ראה בתשובות קודמות בפורום זה). כך למשל, שימוש בתמונה במסגרת פרטית שלא למטרות רווח ושאין בו כדי להשפיע על ערכה של התמונה ועל השוק הפוטנציאלי שלה מבחינת החברה המסחרית - עשוי להיחשב כשימוש הוגן.
במידה שהמשתמש הפר את התחייבויותיו החוזיות כלפיך כבעל האתר, עשויה לקום לך עילת תביעה כנגדו.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר