ביני ובין קולגה היתה הסכמה שבע"פ המבוססת על ידידות וקלוגיאליות ( ללא מספך משפטי) על כתיבת ספר ביחד המורכב משני חלקים שכל אחד ( מבחינה תכנית) אחראי על החלק שלו ולא מתערב בחלקו של האחר. במהלך השנים התחלקנו שווה בשווה בהוצאות שנדרשו ( עריכה לשונית למשל), ההוצאות תמיד היו קשורות לחלק שלי.
פנינו גם להוצאת ספרים וקיבלנו ממנה הסכמה עקרונית על פרסום הספר במתכונת זו. לאחרונה קמה מחלוקת בלתי ניתנת ליישוב ביני ובין עמיתי לגבי הקרדיט על הספר ( הוא מבקש לו בעלות על תפקידים שלא ביצע), כמו כן קראתי את חלקו ומצאתי שרמתו אינה גבוהה. בשלב זה אני מבקש להיפרד ממנו ולפרסם את חלקי כספר נפרד ( הוצאת הספרים מעונינת בכך גם כן ומסכימה). ברור לי שחלקו של עמיתי תלוי בחלקי ושיהיה לו קשה ואולי בלתי אפשרי לפרסם בנפרד את חלקו. האם הוא יוכל לתבוע אותי על הפרה של משהו אם אחליט לקבל את הצעת המו"ל ולפרסם בלעדיו?
רב תודות מראש
שלום רב,
השאלה הדורשת הכרעה היא האם הספר שכתבתם הינו "יצירה משותפת" או "יצירה מעורבת", כמשמעות מונחים משפטיים אלה.
ביצירה משותפת, קשה להבחין בין זכויותיהם של השותפים בחלקים מסוימים בנכס ולכן כל אחד מן היוצרים נחשב כבעלים של אחוז מסוים מהיצירה כמכלול.
ביצירה מעורבת אין בין היוצרים שיתוף פעולה של יצירה. כל יוצר היה אמון על חלק מסוים ביצירה ולא התרחשה ערבוביה ביצירה האישית של כל יוצר. יצירה מעורבת צריכה להיות ברת-הפרדה. במקרה שכזה כל יוצר ייחשב כבעלים של היצירה האישית שלו.
המקרים בהם אפשר לראות את היצירה כיצירה מעורבת הניתנת להפרדה – אינם רבים. כך למשל, יצירות קומיקס, בהן היוצר האחד מאייר והיוצר השני מחבר את התכנים – לא הוכרו כיצירות מעורבות הניתנות להפרדה.
במקרה הנדון עשויה היצירה להיחשב כיצירה מעורבת הניתנת להפרדה. הדבר תלוי במכלול הנסיבות. אם אחד מן היוצרים תרם, ולו במידה מועטה, לכתיבת השני, זוהי יצירה משותפת (ולא מעורבת).
חשובות גם ההסכמות שהיו ביניכם לעניין שיתוף הפעולה. גם בהעדר הסכם כתוב, נכרת ביניכם הסכם בעל-פה או בדרך המשתמעת מהתנהגותכם. אם הכוונה הייתה, אפילו במשתמע, ליצור יצירה משותפת, כך גם יתייחס אליה בית משפט שידון בעניין.
לסיכום, במידה שמתקיימת התשתית העובדתית להוכחת יצירה מעורבת, ניתן לפנות, במידת הצורך, לבית-משפט לקבלת סעד הצהרתי הקובע זאת.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר