שלום רב,
יש לי אתר שעוסק בעיצוב ובבניית אתרים (גם דפוס), שהקמתי עם חברתי. נכון להיום אנחנו רוצות להפרד, עסקית. אני רוצה להקים אתר שעוסק בעיצוב ואני רוצה כמובן להציג את העבודות העיצוביות שלי (אני עיצבתי וחברתי ניהלה את הפרוייקט). השאלה שלי היא האם אני יכולה להציג עבודות שאני עיצבתי, אבל אלו עבודות שנעשו למתכנתים אחרים (הם הוציאו חשבוניות ואני נשארתי שקופה ללקוח)? יש לציין שלא חתמתי על שום מסמך שמורה לי לוותר על זכויותיי העיצוביות.
שאלה שנייה היא: מאחר ודרכינו נפרדות. חברתי נשארת עם האתר הקיים+שמו ואני צריכה להתחיל את דרכי מחדש וזה כולל הוצאות של החלפת שם, בניית אתר, כרטיסי ביקור וכו' - איך אפשר לפתור את הנושא הזה? איך הדברים נחלקים?
תודה רבה רבה והמשך יום מקסים
מירי שלום,
השאלה הראשונה המצריכה בירור היא האם זכויות היוצרים בעבודות העיצוביות שייכות לעסק שלך ושל חברתך או שמא שייכות למתכנתים (ו/או ללקוחות שלהם).
סעיף 35(א) לחוק זכות יוצרים קובע: "ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע".
מכאן שהתשובה לשאלה למי שייכות הזכויות נעוצה בשאלה האם הוסכם דבר כלשהו ביניכן לבין המתכנתים. יש לזכור כי הסכם לא חייב להיות בכתב אלא יכול להיות בעל-פה או בדרך של התנהגות. יתירה מזו, גם אם ההסכמה לא הייתה מפורשת אלא רק משתמעת, די בכך. קביעת קיומו של הסכם ופרשנותו תיעשה לפי אומד דעתם של הצדדים, וזו נלמדת ממכלול הנסיבות.
גם אם הוסכם על כך שזכויות היוצרים שייכות למתכנתים (או ללקוחותיהם), ייתכן שיש ללמוד על קיומה של הרשאה ליוצר להציג את עבודותיו. גם קיומה של הרשאה שכזו תילמד ממכלול הנסיבות.
בין יתר הנסיבות יובא בחשבון גם ההסכם שנכרת בין המתכנתים ללקוחותיהם. נהוג לכלול בהסכם התקשרות למתן שרותי בניית אתרים תניות המתירות לבונה האתר להציג את המוצר בתיק עבודות ולקבל הכרה כיוצר ("קרדיט"). בכל מקרה חשוב שתבדקי עם המתכנתים את תנאי ההתקשרות שלהם עם הלקוח הסופי.
מומלץ להצטייד בהסכם מתאים לתחום עיסוקך, לפחות מעתה ואילך.
לעניין חלוקת הנכסים בין שתיכן, מדברייך נראה שהייתן שותפות בחלקים שווים. כל נכסי השותפות היו שייכים לשתיכן באופן שווה ועם פירוק השותפות יש לחלק את הנכסים ביניכן באופן שווה. אם חלוקה בעין (חלוקה בפועל של הנכס) אינה אפשרית, על הצד שמקבל את הנכס לשלם לצד השני 50% מן השווי המוערך. לכן עליכן להעריך את שווי האתר (יש מספר שיטות להערכת שווי, תוך הבאה בחשבון של השקעות בפועל שנעשו ו/או שווי המוניטין ו/או שווי ההכנסות הצפויות ועוד), ולהתחלק בו כאמור לעיל.
בהצלחה לשתיכן,
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר