כיצד ניתן להגן על קניין רוחני לאתר דוגמת פייסבוק?
מה השלבים המומלצים?
עוז שלום,
על קניין רוחני באתר אינטרנט ניתן להחיל הגנות שונות - תלוי, כמובן, באיזה אלמנטים באתר יש לבעליו זכויות. בהתאם לזכויות, כך גם ההגנות האפשרויות.
לדוגמא, על עצם העובדה שהאתר של פלוני, דומה לאתר פייסבוק בכך שהוא מהווה רשת חברתית - אין הגנה, מאחר ועל רעיון בפני עצמו אין הגנה.
יחד עם זאת, על עיצובו של האתר והדרך בה מוצגים הדברים יכולה להיות הגנה של דיני זכויות יוצרים, בהנחה שהעיצוב מקורי.
אם, לדוגמא, על האתר עצמו מועלים תכנים מקוריים כגון תמונות שבבעלות בעל האתר, טקסטים שבבעלות בעל האתר וכדומה- הרי שגם תכנים אלו יהיו מוגנים בדיני זכויות יוצרים.
כמו כן, אם התוכנה שמפעילה את האתר הינה פיתוח ייחודי ומקורי הרי שגם היא עצמה יכולה להיות מוגנת על ידי דיני זכויות יוצרים, ולעיתים גם על ידי דיני הפטנטים.
עוד ייתכן והאתר עושה שימוש בסימן מסחר רשום או בעל מוניטין השייך לבעלי האתר, ובמקרה כזה גם הסימן מוגן, זאת באמצעות דיני קניין רוחני או דיני עוולות מסחריות.
מעבר להגנה הנתונה לבעל האתר בדין, כמצוין לעיל, מומלץ וכדאי לבעל האתר להעלות תנאי שימוש ברורים ומוקפדים אשר יבטיחו את זכויותיו ויחזקו את טענותיו המשפטיות במקרה שזכויות בעל האתר נפגעו. כמו כן מומלץ לסמן זכויות באתר לפי הנהוג (כגון הסימון הבינלאומי בצורת © המציין טענה לקיומן של זכויות יוצרים).
דניאל בוסתנאי, עו"ד
תודה על התשובה המפורטת והמהירה. אם מדובר על תהליך עיסקי ייחודי שמוצג ומנוהל באמצעות אתר מרכזי, האם זה מצב שיכול להיות פטנטבילי? אם כן, מה המבחנים לתהליך עיסקי ייחודי?
עוז שלום,
המצאה שהיא ביסודה שיטה עסקית, כשירה לרישום רק אם היא בתחום טכנולוגי. אין די בכך שההמצאה מיושמת באתר אינטרנט שאמנם מהווה אלמנט טכנולוגי, אלא שמהות האמצאה צריכה להיות בתחום הטכנולוגי ולא בתחום העסקי.
זהו העיקרון המוביל. יישום העיקרון שונה במידת מה במדינות השונות. הגישה בארה"ב, למשל, מקילה יותר מאשר הגישה באירופה.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר