אני אדריכלית.תיכננתי בית פרטי והוצאתי היתר בנייה.הבנייה החלה לפני כחדשיים. לצערי הודיע הלקוח שהוא בקשיים כלכליים והוא הפסיק עבודה על מגרש בתחילת שלד ופינה משם קבלן ופועלים עד להודעה חדשה. אני כאמור האדרכילית ונותנת ליווי עליון (לא פקוח צמוד) .כבר שולם לי הכל כמעט.90אחוז.מבחינת הלקוח או שימתין HOLD וימשיך לבנות כשיהיה כסף, או במקרה הגרוע - ימכור כמו שהוא את המגרש והתחלת השלד שבוצע. מה לגבי התכנון שלי? מותר לו למכור את זה?זה נחשב שלו ומותר לו למכור? מה האחריות שלי אז מול הקונה?? הקונה חייב ללכת לפי התכניות שלי? ולקחת אותי לליווי עליון?
מצב מוזר וממש לא מוכר, מה עושים??
העדפה שלי לומר ללקוח שאם מחליט למכור - שימכור ללא תכניות.כי הכי מסוכן שמישהו חדש יבנה לפי תכניות שלי אבל לא ייקח אותי ללווי עליון.ואז יעשה שינויים וטעויות שעלולות להביא לנזקים ולא ארצה אחריות על מקרה שכזה.
יעל שלום,
יש להפריד בין שאלת זכויות היוצרים בתכנון האדריכלי לבין היקף ההתחייבות החוזית שלך.
מבחינת דיני זכויות היוצרים, חוק זכות יוצרים קובע כי אם לא הוסכם אחרת בינך לבין הלקוח, במפורש או במשתמע, אזי זכויות היוצרים בתכנון האדריכלי שייכות לך ואת היחידה הרשאית להתיר שימוש בהן.
מבחינת דיני החוזים, ולצורך בחינת היקף ההרשאה שנתת לגבי שימוש בתכנון האדריכלי לגבי הבית המסוים והיקף ההתחייבות החוזית שלך, יש לבחון את תנאי ההתקשרות בינך לבין הלקוח (על-פי מסמכי הסכם או הזמנת עבודה, התחייבויות בעל-פה, נוהג קיים וכד').
ייתכן שהדבר יעורר גם את הסוגיה של "שיקום והקמה מחדש של בניינים" המתוארת בסעיף 28 לחוק זכות יוצרים.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר