אם אני רוצה לפרסם חוברת, ורוצה לשמור על עצמי מבחינת זכויות יוצרים לשימוש מסחרי, אבל אין לי בעיה שיהיה שימוש פרטי (גם ע"י העתקה בין חברים), כיצד אני מעגן דבר כזה?
תודה!
דורי שלום,
עקרונית, יוצר מקבל זכות ביצירתו מעת יצירתה. לכן, מהמועד שיצרת את החוברת, גם כקובץ במחשב, זוהי יצירה מוגנת. אולם, כדי שיוצר יוכל לאכוף את זכויותיו ביצירה, עליו להוכיח שני יסודות: (א) שהוא היוצר של היצירה (ב) שהיצירה או חלק מהותי ממנה הועתקו ללא רשות.
פרסום היצירה ברבים יכול להוות ראיה כי כבר באותו תאריך מסוים היתה היצירה ברשותך והופצה כשהיא מזוהה עימך. פרסום העתקי היצירה ברבים אף יכול להקים חזקה בדבר חשיפתו של המפר ליצירה, עובדה חשובה לעניין הוכחת היסוד השני.
מומלץ לסמן את היצירה בסמל זכות היוצרים ©, הנדרש למשל לתחולת ההגנה בדין האמריקני וכן בכיתוב כגון "כל הזכויות שמורות", על-מנת לסכל טענה שהמפר לא ידע שהיוצר תובע זכויות ביצירה ולכן הפר את היצירה בתום לב (מפר תם-לב זוכה להגנה מסוימת בדיני זכויות היוצרים).
באשר לסוגיית השימוש פרטי או מסחרי, הרי שבמקרים רבים יזכה השימוש הפרטי ממילא להגנת "שימוש הוגן" (הרחבה לעניין זה ראה בתשובות קודמות בפורום זה). עוולת הפרת זכות יוצרים חלה בדרך כלל בשימושים מסחריים. אם חשוב לך לעודד שימוש פרטי או להבהיר לקהל המשתמשים הפרטיים את כוונתך, ניתן לצרף הסבר תמציתי לכך בגוף החוברת.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר