כשסוקרים ספרים באמצעות מאמר באתר אינטרנט, האם יש כללים מוסכמים
לגבי מה מותר ומה אסור?
האם מותר לרשום את תוכן העניינים של הספר, כדי שבהמשך
אוכל לנתח פרק פרק ואת רשמיי עליו?
עד כמה מותר לצטט פסקאות או משפטים בודדים מהספר?
אודה לתשובה או למתן דוגמאות מייצגות (לינקים).
אלי שלום ,
חוק זכויות יוצרים קובע כי התשס"ח–2007 ,קובע כי שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.
בהמשך קובע החוק כי ליוצר של יצירה אמנותית, יצירה דרמטית, יצירה מוסיקלית או יצירה ספרותית, למעט תוכנת מחשב, שיש בה זכות יוצרים, תהיה ביחס ליצירתו זכות מוסרית, למשך תקופת זכות היוצרים באותה יצירה.
הזכות המוסרית היא אישית ואינה ניתנת להעברה, והיא תעמוד ליוצר אף אם אין לו ביצירה זכות יוצרים או אם העביר את זכות היוצרים ביצירה, כולה או חלקה, לאחר.
זכות מוסרית ביחס ליצירה היא זכות היוצר –
כי שמו ייקרא על יצירתו בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין;
כי לא יוטל פגם ביצירתו ולא ייעשה בה סילוף או שינוי צורה אחר, וכן כי לא תיעשה פעולה פוגענית ביחס לאותה יצירה, והכל אם יש באילו מהם כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר.
מקוה שהנ"ל עונה על שאלתך
בברכה,
עו"ד רפאל בייפוס
אלי שלום,
חוק זכות יוצרים מתיר עשיית שימוש ביצירה מוגנת מבלי לקבל את רשות בעל הזכויות ביצירה וללא תשלום, כאשר מדובר בשימוש הוגן, שנעשה למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.
מכאן שהחוק מתיר פרסום מאמר של סקירת ספר (הן באתר אינטרנט והן במדיה אחרת), ובלבד שנעשית כ"שימוש הוגן".
השאלה אם מדובר ב"שימוש הוגן" נבחנת בכל מקרה לגופו. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה נשקלות, בין היתר, אמות המידה הבאות: מטרת השימוש ואופיו; אופי היצירה שבה נעשה השימוש; היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.
על פניו אינני רואה כל פסול בציטוט, במסגרת הסקירה, של פסקאות או משפטים בודדים מהספר. הוא הדין לגבי ציטוט בתום-לב של תוכן העניינים של הספר, לצורך ניתוח כל פרק ופרק (בהנחה שהציטוטים הנ"ל אינם בהיקף כה נרחב המייתרים את הצורך ברכישת הספר או פוגעים בסחירותו). ראה גם תשובתי לפנייה שכותרתה "צילום לכיתה מספר הכנה לבגרויות", מיום 29.04.2010.
אזכיר עוד כי בפעולת הסקירה חשוב לציין בבירור את הכותר, מחבר או מו"ל הספר וכן להפריד את הציטוטים באופן ברור ממלל המאמר.
דניאל בוסתנאי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר