לפני קצת יותר מ -4 שנים, נחקרתי בגין עבירת סמים לצריכה עצמית, כאשר נאמר לי שהיא מוגדרת כעבירת "עוון".
לא הוגש כתב אישום והעניו נסגר בחוסר ענין לציבור + הרישום נשאר.
אני יודע שיש התיישנות של 5 שנים (לא הייתי קטין) עד למחיקת הרישום.
יש לי עבודה מאד חשובה בתחום הביטחון שאני יודע שהפרט ייחשף ותפריע לי לקבלתי לעבודה ואני חייב למחוק את אותו רישום.
השאלה אם זה כלל ברזל, כאשר קצינת הרישום איננה מתייחסת לכלל הנסיבות אלא רק לעובדה שטרם חלפו כל החמש שנים ?
אשר יקבל ממך את מלוא הנתונים ויערוך עבורך בקשה מתאימה, אשר תשנה את עילת הסגירה לחוסר אשמה.
אתה עוד פה?!...
יאיר מושיוב- עו"ד פלילי ומנהל הפורום
שלום,
מה בדבר העובדה כי חלפו יותר מארבע שנים מקרות העבירה ?
איזה קצין משטרה יפתח ואו ישנה את עילת הסגירה ?
אם אתה משוכנע בהצלחתך - מחר אני פונה אליך.
אני עדין מנסה לבדוק אמ תקופת החמש שנים היא תנאי בל יעבור...
רועי הנכבד,
לצערך, אותה תקופת מחיקה, המופיעה בחוק, אינה מבוצעת באופן האוטומטי שהיא אמורה הייתה להתבצע בו, הלכה למעשה.
במרבית המקרים - ואני עושה זאת למחייתי, אז נסיוני בתחום רב - אין מחיקה אוטומטית, ואלמלא בא כוחו של המבקש פונה ומתחיל "להזיז עניינים" ולשכנע ולהסביר מדוע הצורך באותה מחיקה הינו דחוף ורב, אזי המחיקה לא תבוצע בד"כ באופן יזום ע"י המשטרה.
לשיקולך מה המשך פעולותיך...
עו"ד יאיר מושיוב
משך התקופה, שאחריה עשוי רישום משטרתי על עבירה מסוג עוון להתבטל אוטומטית, היא שבע שנים מיום האירוע, ולא חמש שנים, וגם זה כפוף להחלטת הגורם המוסמך במשטרה (סעיף 1 (ה) לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים: "על אף האמור בסעיף קטן (ד), רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיף 11א, בנוגע לעבירה שאינה פשע, יבוטל בתום שבע שנים מיום האירוע, אלא אם כן החליט הגורם המוסמך אחרת...").
חמש שנים מיום האירוע זו התקופה להגשת בקשה לביטול מכוון של הרישום, בעניין עבירה שאינה מסוג פשע שעבר בגיר, ולא לביטול "אוטומטי" (ראה תקנות 1 - 3 ל"תקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה)").
בפסקה השנייה של תשובתי צריך להיות:
חמש שנים מיום האירוע זו התקופה, שאחריה אפשר להגיש בקשה לביטול מכוון של הרישום, בעניין עבירה שאינה מסוג פשע שעבר בגיר, ולא לביטול "אוטומטי" (ראה תקנות 1 - 3 ל"תקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה)").
לבקש למחוק הרישום אפילו לא שלושה חודשים טרם סיום התקופה של חמש השנים ?
האם אין שיקול דעת ? נסיבות ?
אך השאלה היא אם יש טעם בכך.
לדעתי לא.
מדוע?
משום שסעיף 1 (ד) (1) לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים קובע כך:
"ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל או קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוא הסמיך לכך (בסעיף זה - הגורם המוסמך), רשאי לבטל מרישומי המשטרה רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיף 11א, לפי אמות מידה שקבע השר לביטחון הפנים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת (בסעיף זה - ועדת החוקה)".
כלומר, את הסמכות לבטל את הרישום צריך להפעיל על-פי אמות המידה שנקבעו בתקנות, ולא מצאתי בהן אפשרות לחרוג מהתקופות שנקבעו.
לכאורה, אפשר לבקש לשנות את עילת הסגירה לחוסר אשמה, לפי סעיף 62 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], משום שבקשה כזו אינה מוגבלת בזמן ("על החלטה שלא להעמיד לדין תימסר לחשוד הודעה בכתב שבה תצוין עילת סגירת התיק והחשוד יהיה רשאי לפנות לתובע שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשנות את עילת הסגירה; תיק שנסגר בשל חוסר אשמה, יימחק רישומו מרישומי המשטרה").
אבל לפי ההיגיון, צריך להגיש את הבקשה בזמן סביר לאחר ההודעה, ולא נראה לי שתתקבל בקשה כזו כעבור ארבע שנים ממועד ההודעה, וחודשים ספורים לפני תום התקופה, שאחריה אפשר לבקש לבטל את הרישום לפי התקנות.
עם זאת אדגיש, למען הגילוי הנאות, שדבריי מבוססים על ידיעת החוק והתקנות, אך לא על ניסיון אישי בתחום.
הכל טוב ויפה בחוק, אבל הלכה למעשה, בקשות שכאלה מוגשות כל הזמן וללא כל קשר לפרק הזמן שחלף מיום העבירה.
שיקול הדעת והנסיבות האישיות מאפשרים את השינוי/מחיקה כמעט בכל עת, ובפועל הדבר מבוצע.
למען ההגינות אומר, כי אם המבקש מספיק חצוף, וינסה לבקשה זאת בשנה הראשונה מאז האירוע, קרוב לוודאי שבקשתו תידחה.
יאיר מושיוב, עו"ד פלילי ומנהל הפורום
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר