שלום,
מתי התחזות באינטרנט (למשל פתיחת פרופיל וירטואלי בפייסבוק) יכולה להחשב כעבירה פלילית?
מה צריך לבצע באמצעות הפרופיל הוירטואלי כדי שהדבר יחשב עבירה פלילית?
ובאילו מקרים בית המשפט מורה להפר את פרטיות ואנונימיות הגולש ולאתר את פרטיו?
לא צריך לבצע פעולה מסויימת במהלך ההתחזות כדי שזה ייחשב לעבירה.
ההתחזות נועדה להטעות, ועצם קיום הפרופיל באינטרנט תחת שמו של האחר מהווה הטעיה והונאה ומכאן ההתחזות.
כלומר, פרופיל של אדם שלא באמת קיים.
עם תמונה של אדם מחו"ל שאין סיכוי שיתלונן שהשתמשו בתמונה שלו, שם פרטי ומשפחה מומצאים, גיל מומצא, מקום מגורים מומצא וכו'.
האם עצם פתיחת כזה כרטיס מהווה עבירה?
סעיף 441 לחוק העונשין: "המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו - מאסר שלוש שנים".
מכאן אני מבינה שני דברים:
1) כדי שזו תחשב עבירת התחזות, חובה שהמטרה שלה תהיה הונאה. אם אפתח פרופיל וירטואלי באתר אינטרנט, ואדבר עם משתמשים ולא אציע להם שום דבר שאיננו חוקי, אני מסיקה שאין עבירת התחזות.
2) מתוך "אדם אחר, חי או מת", אני מסיקה שיש הכרח שהאדם הזה יהיה אדם שקיים במציאות (או היה קיים). פרופיל שכולו מומצא, לא עונה על התנאי הזה.
אבקש התייחסותך.
כאשר מדובר ביצירת אדם בדיוני, אשר אין "מקורי" אחר שנגנבה זהותו, אזי זו לא תהיה התחזות, כל עוד לא בוצעה איתה כל פעולה שקרית. הדוגמא הפשוטה, הזמינה והטובה ביותר היא "שם בדוי" בכתבות, שאלות ופורומים.
מאידך, ולכך אני התכוונתי בתשובתי הראשונה, אם אדם פותח פרופיל על שמו של אדם אחר (אמיתי וקיים), ולא משנה אם האחר הוא מוכר או לא/ בארץ או לא, אזי זו התחזות, משום שהוא מטעה את יתר הגולשים לחשוב שמדובר באחר.
כמובן שלא על כל מעשה שכזה ייפתח תיק במשטרה, אבל ברמה היבשה - מדובר בהתחזויות.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר