שלום,
אני מקווה שהגעתי לפורום הנכון.
לפני מספר ימים בן זוגי ואני הגענו למצב של אלימות מצידו. אני הזמנתי משטרה. לדעתי המהלך היה מוגזם טיפה אם כי מוצדק כי אסור לו להרים עלי יד ואני לא אסכים שאף אחד ירים עליי יד ולא משנה מה, הוא לא בן אדם אלים ואני מאמינה שהוא למד לקח מן המקרה. ברגע שהשמטרה הגיעה כבר אמרתי להם שאני לא רוצה שייקחו אותו לתחנה אך הם אמרו שהם מחוייבים ולקחו אותו בכל זאת לתחנה. אני באתי לשם באופן עצמאי ודיברתי עם החוקר. הסברתי לחוקר שהייתי נסערת וכי אני לא רוצה להגיש תלונה. לאחר כמה שעות ולאחר שלקחו תביעות אצבעות מבן הזוג שחררו אותו עם הרחקה לשבועיים. החוקר אמר כי כנראה שהתיק ייסגר - דבר שאני גם רוצה. השאלות שלי הם כאלה: במידה והתיק ייסגר - האם נשאר רישום פלילי - למרות שלא יגיע למשפט, מה הסיכוי שיגיע בכלל למשפט (אני לא הגשתי תלונה), האם יש לו אוטומטית צו עיכוב מהארץ? אם יש לו רישום פלילי - מתי הוא יימחק - האם אפשר למחוק לפני? אשמח לתשובה בהקדם, תודה!
שלום,
מתיאור המקרה נראה שאכן התיק יסגר, אך יכול להיות שיסגר מחוסר עניין לציבור. במקרה כזה נשאר רישום פנימי של המשטרה - זה לא נחשב רישום פלילי, והוא עדיין יוכל לקבל "תעודת יושר".
צו עיכוב יציאה מהארץ לא מוצא באופן אוטומטי.
עו"ד חגית רייזמן-אבודרהם
לכם על התשובות. כשדיברתי עם החוקר ב"עפ ואמרתי לו שאני לא רוצה להחקר הוא אמר שאם לא אחקר, רב הסיכויים שבן זוגי יילקח למעצר באבו כביר כי הם לא לקוחים סיכונים. ואילו אם אני אחקר ואסביר מה קרה, מה שאגיד עשוי לעזור לבן זוגי לא להעצר ולהשתחרר באותו ערב. זה אכן מה שקרה - חתמתי על מה שאמרתי והוא השתחרר עם הרחקה לשבוועיים - אחרי שנחקר. בחקירתי אמרתי שרק היו דחיפות וכי במקרה אחר כאשר דחפנו אחד את השניה, אני נפלתי על הברך ויש לי צלקת (נאלצתי לדבר עך המקרה הזה מכיוון שכהגיעה המשטרה סיפרתי להם על המקרה הזה - כך שהחוקר שאל אותי על זה). אני לא חושבת שבן זגי אמר דברים מעבר היכולים להפליל אותו. הוא לא איים עליי לא להגיש תלונה כפי שאני מבינה שקורה במקרים רבים. האם יש משהו שאני יכולה לעשות כדי לעזור לו? האם אוכל לבדוק האם שלחו את התיק לפרקליטות בהלצה לשפוט אותו או בהמלצה אחרת? האם יכולים להכריח אותי להעיד כנגדו (אנחנו לא נשואים)? האם הם יכולים להשתמש בשיחת הטלפון שלי אליהם - כשהייתי נסערת ושאלו אותי איך בדיוק האלימות מתבטאת?
אז כן נחקרת וכן מסרת הודעה במשטרה.
צדק החוקר בהבהירו לך, כי בדברייך את עשויה לשפוך יותר אור על העניין, גם אם זה לטובת בן זוגך.
יחד עם זאת, היות והמשטרה מכירה, כאמור, מקרים כאלו וחמורים מכך, נכון היה להמשיך ולחקור אותו ואולי אף להרחיקו לתקופת "צינון" קצרה.
מן הראוי שתדעי שהצגתך את הצלקת וסיפורך על המקרה הקודם, יחד עם הקלטת שיחתך למוקד 100 ובשיתוף עם דברייך ודבריו במשטרה עשויים, כמובן, להבשיל עד כדי כתב אישום.
לעזרתך עומד חוק "זכויות נפגעי עבירה", לפי חובה על המדינה ליידע אותך היכן עומדים הדברים - האם התיק עבר לתביעה, האם ייגנז או יוגש כתב אישום, ואם כן, מה יעלה בגורל בן זוגך.
אשוב ואמליץ לך לשוחח עם עו"ד בשיחה פרטנית יותר, למען יוסברו לך דרכי ההתמודדות וסיועך לבן זוגך.
עו"ד יאיר מושיוב
אני בטוחה שנכון יותר לפנות אליך באופן אישי ולקבוע פגישת ייעוץ, אך הסיבה שאני מנסה "לדלות" כמה שיותר פרטים, ולו כלליים ביותר להבנת ההמשך, היא שאני סטודנטית שלומדת על מלגות ומשלמת שכ"ד וגם בן זוגי די באותו מצב, כך שלצערי הצעד הזה, כמה שהוא יכול לשפוך לנו אור על כל הערפל שסובב אותנו סביב נושא זה כרגע, הוא לא בר ביצוע. דבריו ודבריי בחקירה היו די דומים - שנינו אמרנו שהיו רק דחיפות ואני הדגשתי כי הוא לא בן אדם אלים.
אם חלילה ייתבשל כתב אישום כדבריך (אגב לא הראתי את הצלקת אלא רק ציינתי כי זאת צלקת קטנה שנגרמה מנפילה ולא ממנו ישירות), ללא ספק ניוועץ בעו"ד, יותר נכון - איתך.
תודה רבה על עזרתך!
ה"בעיה" בעירוב המשטרה בעבירות אלמ"ב (אלימות במשפחה) ודומות להן, היא שמרגע שההמתלוננת-קורבן בחרה ליידע את המשטרה, העניין עובר לטיפולה=טיפול המדינה.
העבר לימד והמחוקק הפנים, כי במקרים דומים לשלך ואף חמורים ממנו, לבעל המכה ישנה השפעה על האישה בכך שעד שמגיעה המשטרה (או בתקופה שלאחר מכן) הוא עשוי לאיים עליה, להלחיץ אותה או אף לשכנעה לחזור בה תוך התנצלויות והבטחות ו"קוצי-פוצי", ופעמים רבות הנשים חוזרות בהן מתלונותיהן.
העניין הוא שהחוק והמשפט בא להגן גם על הציבור הרחב, כלומר, גבר מכה הינו סכנה פוטנציאלית - בין אם כלפי זוגתו ובין אם כלפי הציבור, כביכול.
אומר לך זאת- אם לא הגשת תלונה פורמלית, לא נחקרת והסברת את המצב בע"פ, ייתכן מאוד שהתיק אכן ייסגר כבר במשטרה.
יחד עם זאת, אם הוא נחקר והודה במעשים כאלו או אחרים, ייתכן והתיק יועבר לתביעות עם המלצה להגשת כתב אישום, תוך הבהרה לתביעות כי את בחרת שלא להתלונן רשמית. אם בעיני התביעה ייראה התיק ראוי להגשת כתב אישום וסבירות הרשעה גבוהה, קרוב לוודאי שיגישו את כתב האישום נגדו.
מכל מקום, רישום פלילי מתחלק למס' חלקים - תיקים בהם הורשע האדם ותיקים שלא הגיעו למשפט (סגורים או עדיין פתוחים). רישום כלשהו כנראה שיהיה לו, גם אם התיק אכן ייסגר.
צו עיכוב יציאה מהארץ מהווה פגיעה חמורה בחופש התנועה של אדם, לרבות כזה שטרם הוכחה אשמתו. זהו אינו עניין אוטומטי בכלל! אם לא ייתבקש במפורש, לא יוציאו זאת נגדו ככה סתם.
מחיקה תהיה אפשרית בשלב מאוחר יותר.
למרות הסברי המפורט, אמליץ לכם (או לבעלך) לפנות אליי (או לכל עו"ד אחר, כמובן) להרחבה, ייעוץ וייצוג במידת הצורך.
עו"ד יאיר מושיוב
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר