שירי נעצרה בחשד לביצוע עבירת התפרצות לדירת מגורים. כעבור 24 שעות הובאה שירי לדיון בבקשה
להארכת מעצרה לצורכי חקירה. בדיון ביקש בא כוחה של שירי לעיין בחומר החקירה. בית המשפט דחה את
הבקשה. מה הדין ?
א. סנגור רשאי לעיין בחומר החקירה מיד עם הגשת בקשה להארכת מעצרו של חשוד.
ב. סנגור רשאי לעיין בחומר החקירה מיד עם הגשת בקשה להארכת מעצרו של חשוד, אלא אם כן הוצאה תעודת חיסיון.
ג. בית המשפט לא יתיר עיון בחומר החקירה אם ישתכנע כי העיון עלול לסכל את המשך החקירה.
ד. סנגור אינו זכאי לעיין בחומר החקירה בשלב זה.
ע״ח (מרכז) 4110-07-12 פאיז אבו ג'ועד נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו 5.7.2012) :
״ הכלל השולל עיון בחומר חקירה לפני שמוגש כתב אישום אינו כלל מוחלט וכפי שהסביר הנשיא ברק ברע"פ 11364/03 הנ"ל, מבחינה עקרונית בקשה שצד מעוניין – לרבות חשוד – לעיין בחומר החקירה, צריכה להיבחן לפי נסיבות העניין. השיקול המרכזי שעשוי להצדיק שלילה של זכות העיון הוא החשש כי העיון יכול להפריע להשלמת החקירה. ״
רע״פ 11364/03 פלוני/ת נ' משטרת ישראל, לא פורסם, ניתן ביום 31.5.2004 :
" עם זאת, אבקש להבהיר כי קביעתי זו אינה מתבססת על שלילה גורפת של זכות העיון ב"חומר חקירה", בטרם הגשת כתב אישום... מבחינה עקרונית, בקשה של צד מעוניין – לרבות חשוד – לעיין בחומר חקירה שבתיק משטרה צריכה להיבחן לפי נסיבות העניין... השיקול המרכזי שעשוי להצדיק שלילה של זכות עיון הוא החשש כי העיון עלול להפריע להשלמת החקירה. ״
ירון שלום
כפי שציין עו"ד מושיוב, מטרת פורום זה הינה מענה לשאלות מעשיות מחיי היום יום ולא מענה לשאלות תיאורטיות או אקדמיות ובכלל זה מענה לשאלות שנשאלו בעבר בבחינות לשכת עורכי הדין.
ברחבי האינטרנט ישנם לא מעט פורומים המיועדים למתמחים אשר ניגשים לבחינות הלשכה ועל כן נבקש בנימוס להיעזר בפורומים אלה
תודה
גישת הפסיקה לעניין הזכות לעיון בחומר חקירה, נשתמרה אף לאחר חקיקת חוק המעצרים. בבש"פ 608/10 וליד עבאס סלימאן נ' מדינת ישראל [פורסם במאגר אלקטרוני, [פורסם בנבו], 27.1.10] דחה כבוד השופט עמית, ערר שבמסגרתו נטען, כי נפל פגם בחקירת השוטר, שנעשה בהתאם לסעיף 15(ה) לחוק המעצרים, אך מצא לנכון לציין כי:
"ככלל, ובכפוף לצרכי החקירה ומבלי לסכן את המשך החקירה, ראוי למעט ככל שניתן מחיסוי החומר מידיעתו של החשוד, על מנת שיתאפשר לחשוד ליתן תגובה עניינית ולהפריך את הראיות לחובתו"
עיננו הרואות, כי לנוכח הפגיעה החמורה בזכות הטיעון של חשוד, נטו בתי המשפט לשקול להתיר עיון בחומר חקירה, אף טרם הגשת כתב אישום, על אף שזכות עיון, כאמור, טרם התגבשה, וכאשר הנטייה הגוברת היא, לאפשר החיסיון רק מקום בו מתקיים חשש ממשי לסיכול החקירה.
ההלכות וההנחיות שצוטטו לעיל נוגעות לעיון בחומרי חקירה בטרם הגשת כ"א, אך לא בעת מעצר הימים של החשוד. נסיבות המקרים הרלוונטים היו כשהחשוד היה משוחרר, זמן חלף מאז מעצרו (אם נעצר בכלל) והשאלה, אשר נדונה נגעה לזכות לעיון בחומר (בדומה לשימוע אך לא רק).
השאלה המקורית (והתיאורטית) עסקה בעת הארכת מעצר ימים ועוד לצורכי חקירה ובנוסף, מדובר היה בהארכה ראשונה.
להבא, כפי שהסבירה באדיבות עו"ד רשף, יש להימנע מהעלאת שאלות תיאורטיות/אקדמיות וכיו"ב בפורום זה, אשר נועד לסייע לאנשים אמיתיים עם בעיות ושאלות אמיתיות.
עו"ד פלילי - יאיר מושיוב
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר